Dünyaİklim KriziManşet

Dünya yanıyor: Güney Avrupa ve ABD’deki orman yangınları haftalardır söndürülemiyor

0

Avrupa‘nın güneyinde günlerdir devam eden yangınlara her gün bir yenisi ekleniyor. Türkiye‘de yangınların büyük bir kısmı söndürülmüş olsa da Muğla’da beş yangının sürdüğü açıklandı.

Komşu ülke Yunanistan‘da da yangınlarla mücadele sürüyor. Eğriboz (Evia) Adası’nda yangınların ada merkezine sıçraması itfaiye görevlileri ve ada sakinlerinin söndürme çalışmaları ile engellendi, ancak çok sayıda çevre bölgede yangınların devam ediyor.

Ada sakinleri, bazı bölgelerde havadan ya hiç destek almadıkları ya da çok az destek aldıklarını açıklarken, Yunanistan Sivil Savunma ve Kriz Yönetim Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias bunu duman nedeniyle uçuş koşullarının kötüleşmesi ile açıkladı.

Binlerce kişi tahliye edildi

Uydu görüntülerinde de adanın kuzey bölgesinin adanın kalan kısmı ile bağlantısının kesildiği görüldü. Eğriboz Adası’nın kuzeyinde yangınlar nedeniyle yüzlerce evin ve en az 35 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan’ın Girit‘ten sonra ikinci büyük adası olan adada yangın bir haftadan bu yana söndürülemedi.

17 uçak ve helikopter ile müdahalenin devam ettiği adada, binlerce kişi tahliye edildi.  

‘Su, hortumdan alevlere ulaşmadan buharlaşıyor’

Yunanistan’daki yangınlarda şu ana kadar 2 kişi hayatını kaybetti. Yangınlarda görev yapan itfaiye yetkilisi Eleftheros Typos basına verdiği demeçte, Eğriboz’da çıkan yangınların ısısının çok yüksek olduğunu ifade ederek, “Hortumlardan ve uçaklardan gelen sular alevlere ulaşmadan buharlaşıyordu” dedi.

Ada sakini Yannis Selimi ise, “Devlet yok. İnsanlar giderse köyler kesinlikle yanar. Önümüzdeki 40 yıl boyunca işsiz kalacağız ve kışın bizi koruyan ormanlar olmadan selden boğulacağız” diye konuştu.

Ülkenin muhalefet partileri de iktidarı eleştiriyor ve tahliyeler dışında bir yönetim planı olmadığını, insanların yangına karşı yalnız bırakıldığını belirtiyor.

İtalya da yanıyor

İtalya‘da Molise Bölgesi’nde bulunan Campomarino Libo‘da da yangınla mücadele sürüyor. En az 400 kişinin bölgeden tahliye edildiği bildirilirken yetkililer otellerin, kamp alanlarının ve evlerin boşaltıldığını açıkladı. İtalyan yetkililer, Aspromonte Milli Parkı’nda meydana gelen yangın nedeniyle Calabria’ya da ekip gönderildiğini duyurdu.

Yeni sıcak dalgası geliyor

Alevlerle mücadele eden güney Avrupa’da bugünden itibaren ise yeni bir sıcak dalgası bekleniyor. Birçok bölgede hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yunanistan ve Türkiye’de aşırı sıcaklar iki haftadan bu yana devam ediyor.

ABD’de Kaliforniya yangını üçüncü haftasında

ABD‘nin Kaliforniya eyaletinin kuzeybatısını halen etkileyen “Dixie” yangını da halen kontrol altına alınamadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.