Ekolojik YaşamManşet

[Dünya Organik Kongresi] Orta Afrika Çiftçi Örgütleri Başkanı Elisabeth Atangana da İstanbul’da

0

13-15 Ekim 2014 tarihlerinde, Buğday Derneği ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak olan Dünya Organik Kongresi’nin (IFOAM Organic World Congress) katılımcılarında biri de kadınların aile çiftliklerinin sürdürülebilirliği, gıda güvenliği, çevre ve beslenme açısından üretimde de aktif rol oynaması için 30 yılı aşkın süredir çaba gösteren Elisabeth Atangana.

Elisabeth-AtanganaCamerun’un başkentine 30 kilometre uzaklıkta muz ve sebze yetiştiren bir çiftçi olarak hayatını devam ettiren Atangana, 2005’ten bu yana PROPAC’ın (Orta Afrika Çiftçi Örgütleri Bölgesel Platformu) başkanlığını yürütüyor. 2012’de FAO’nun Kooperatifler Özel Elçisi olarak atandı. Sürdürülebilir kalkınma ile ilgili politika ve stratejilerde kırsaldaki kadınlar ve gençlerin durumunun da dikkate alınmasına öncelik veriyor.

Bağımsız ve kendi kendine yetebilen kooperatifler,kadınlar ve gençler, Atangana için tarım ve üretimde kilit rol oynuyor. Özellikle kadınların siyasi arenanın yanı sıra aile çiftliklerinin sürdürülebilirliği, gıda güvenliği, çevre ve beslenme açısından üretimde de aktif rol oynaması gerektiğini savunuyor.

Tarım ve üretim denince kadınların ve gençlerin öncelikle kendilerini ifade edebilmeleri ve kendi pozisyonlarını tayin edebilmeleri için eğitimin şart olduğuna dikkat çeken Atangana, daha sonraki süreçte  hükümetler,yönetimler ve karar vericilerle diyaloğa geçebilmeleri, seslerini duyurabilmeleri için ortam yaratılması gerektiğini düşünüyor.

Birleşmiş Milletler, açlık-yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması, kırdan-kente göçün azaltılması ve sürdürülebilir tarımsal üretim açısından “Aile Çiftçiliği”nin öneminin vurgulanması amacıyla 2014 yılını “Uluslararası Aile Çiftçiliği” yılı olarak ilan etti. Ve Atangana’ya göre; sürdürülebilir tarım, ancak küçük ölçekli üreticinin desteklenmesiyle mümkün.

The harvest of wheat

 

Elizabeth Atangana’yı dinlemenin belki de tam zamanı!

13-15 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek Dünya Organik Kongresi (IFOAM 2014) ile ilgili detaylı bilgi ve kayıt için remi web adresi ww.owc2014.org

(Yeşil Gazete, Buğday)

You may also like

Comments

Comments are closed.