Dünya Mirası Adalar Ekoloji ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na mektup yazarak Adalar‘ın UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne girmesi için yapılan başvuruya destek talep etti.
Bir açık hava müzesi gibi olan Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilecek niteliklere sahip tarihi yapısı ve doğasının koruma altına alınması gerektiğini söyleyen dernek, sekiz yıldır Adalar ilçesinin dünya mirası olması için çalışmalar yürütüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na ilettiği başvuru dosyası için sürecin tamamlanmasını bekleyen dernek yetkilileri, İBB başkanı İmamoğlu’na destek çağrısı yaptı.
‣ Adaların geleceği için bir dönüm noktası: Beton bir ada mı, Dünya Mirası bir ada mı?
Yerel halkın gereksinimleri önceliklendirilmeli
Gönüllü olarak faaliyet gösteren dernek, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmenin adanın güzelliklerini korumak için daha etkili olacağını söylüyor.
Ancak Atatürk’in 1930’larda yaya bölgesi olarak belirlediği Adalar’da motorlu taşıt kullanımının yol açtığı yapılaşma baskısı, ekosistem tahribatı, orman yangınları ve kazalara yol açıyor.
‣ Prens Adaları’nda ‘rant’ operasyonu hız kazandı
İstanbul nüfusu 20 milyona yaklaşırken şehrin yaya bölgesi statüsündeki tek alanı olan Adalar, yavaş yaşam akımına örnek teşkil ediyor.
“Adalar’da turizmin sürdürülebilir olmasının ise sorumlu turizmle mümkün olduğunu, bunun ise öncelikle yerel kültüre saygı göstermek, karar alma süreçlerinde yerel halkı da dahil etmekle” sağlanacağını söyleyen dernek, bölgedeki içi ulaşımda ziyaretçilere değil, yerel halkın gereksinimlerine öncelik verilmesini talep ediyor.
Yayalaştırma odaklı uygulamalar tercih edilmeli
Ziyaretçilerin küçük yüzölçümüne sahip adaları yürüyerek keşfetme imkanı bulunuyor. Ancak mevcut uygulamalar ziyaretçileri toplu taşıma ve akülü taksilere yönlendiriyor. Bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirten dernek, bu tür uygulamaların Adalar’da trafik yükünü arttıracağına ve acil durumlarda itfaiye ve ambulans gibi araçların geçişinin engelleneceğine dikkat çekti.
Dernek bünyesindeki şehir plancılarının da yer aldığı ve İBB’nin EMBARQ ve Gehl Architects işbirliği ile hayata geçirdiği Tarihi Yarımada’nın Yayalaştırılması Projesi‘nin motorsuz taşıma yöntemlerinin ve kentsel tasarım uygulamalarının yaya güvenliği açısından başarısını ortaya koyduğunu belirten dernek, Adalar için de yayalaştırma odaklı ulaşım uygulamalarının örnek alınabileceğini belirtti.
Mektupta İBB bünyesinde geliştirilen Yürü Be İstanbul uygulamasına Adalar’daki mevcut yürüyüş rotalarının eklenmesi önerildi.
‣ Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’
‣ Dünya Adalar Mirası: ‘Ada yolları yaya yoludur’
Eski vapur seferleri yeniden başlatılmalı
Dernek, Koruma Amaçlı İmar Planları’nda Adalar ilçesinin kıyılarının plan dışı bırakılmasına tepki göstererek “Kamuya kapalı olan Büyükada’daki Dilburnu İskelesi ile Heybeliada‘daki bir özel işletmenin izinsiz kullandığı Tsunami Tahliye İskelesi kamuya iade edilerek hizmete açılmalı, deniz taşıması öncelikli olmalıdır. Bu açıdan, Adalar için hazırlanmış olan bu planların Adalar’ı korumaktan uzak olduğu ortadadır” dedi.
Diğer yandan İBB’nin AKP yönetiminde olduğu dönemde, Adalar şehir hatları seferlerinin yarısından fazlası kaldırıldı ve Adalar’a ulaşım, olumsuz hava koşullarında seferleri aksayan deniz motorcularına devredildi. Dernek, Adalar’a giden eski vapur seferlerinin yeniden başlatılması talep edildi.
Adalar’a uygun ulaşım çözümleri talep edildi
Öncelikli olarak “Adalar halkından toplanan 4500 imzanın da dikkate alınarak İETT’ye ait Adabüsler’in kaldırılmasını istiyoruz” diyen dernek temsilcileri, Adalar’ın ulaşım sorununu çözebilecek etkili bir plan yapılmasını istiyor.
Dernek, “Tüm İstanbullular’ı mutlu edecek çözüm önerilerinin tartışılacağı geniş katılımlı bir ulaşım çalıştayının, durumun aciliyetini göz önünde bulundurarak, en geç 1 Ağustos 2024 tarihine kadar yapılmasını gerekli görüyoruz. Bu tarih size uygun olmadığı takdirde, bizlere en geç 1 Ağustos 2024 tarihine kadar, farklı bir tarih önermenizi rica ediyoruz” dedi.
Son olarak Dünya Mirası Adalar Ekoloji ve Kültür Derneği’nin Adalar için geliştirilecek çözümlerin bir parçası olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirten dernek temsilcileri, Adalar’ın üstün evrensel niteliklerine uygun, sağlıklı ulaşım ve ziyaretçi yönetim çözümleri geliştirilmesini talep etti.