Dünya Meteoroloji Örgütü’nün “2011-2015 arasında Küresel İklim” raporu yayınlandı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO – World Meteorological Organisation), “2011-2015 Arasında Küresel İklim” (The Global Climate in 2011 – 2015) başlıklı bir rapor yayınladı. Rapor, çarpıcı sonuçlar içeriyor. Rapora göre bilim insanları tarafından İklim Değişikliğinin de ana sebebi olarak gösterilen insan kaynaklı sera gazı emisyonları iklim afetlerinin sıklığını ve etkisini arttıryor. Sera gazı emisyonları ayrıca ekonomik ve sosyal maliyetlerin de yükselmesine sebep oluyor.

42

Dünya Meteoroloji Örgütü -kayıtlara geçen en sıcak beş yıl olan- 2011-2015 yılları arasındaki küresel iklimin ve tehlikeli ve maliyetli etkileri olan aşırı hava ve iklim olaylarına dair bir çalışma yayınladı. Çalışmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinin sel ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının sıklığını ve etkisini arttırdığı ortaya konuluyor.

Rekor sıcaklıklar yükselen deniz seviyeleri, kuzey kutbunda buzulların erimesi, karasal buzulları ve kuzey yarımküredeki kar örtüsünün azalmasını da beraberinde getirdi. Bütün bu iklim değişikliği göstergeleri uzun dönemli ısınma eğiliminin sera gazlarından kaynaklı olduğunu tastikledi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında (Marakeş İklim Zirvesi – COP 22) sunulan WMO raporuna göre, havadaki karbon dioksit seviyesi 2015 yılında milyonda 400 parçacık eşiğini geçti.

The Global Climate 2011-2015

Küresel İklim 2011-2015 ayrıca insan kaynaklı iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarına doğrudan bir bağı olup olmadığını da araştırıyor. 2011-2014 yılları arasında Amerikan Meteoroloji Topluluğu tarafından yayınlanan 79 çalışmanın yarısından fazlası insan kaynaklı iklim değişikliğinin araştırılan aşırı hava olaylarına katkısı olduğunu buldu. Bazı çalışmalar, aşırı sıcaklıkların olasılığının en az on kat artığını gösteriyor.

43

WMO Genel Sekreteri Petteri  Taalas “ParisAnlaşması,küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 2 derece santigradın oldukça altında tutmayı, hatta 1,5 santigrat derece seviyesinde tutmayı amaçlıyor. Rapor 2015 yılındaki ortalama sıcaklıkları şimdiden 1 derece eşiğine ulaştığını doğruluyor. Kayıtlardaki en sıcak son beş yıllık dönemi yaşarken,2015 yılıda en sıcak yıl olarak kayıtlara geçiyor. Bu rekor bile 2016 yılında kırılacağa benziyor” diyor ve ekliyor : “İklim değişikliğinin etkileri 1980li yıllardan beri küresel ölçekte devamlı gözlemlenebiliyor: hem karada hem de okyanuslarda artan küresel sıcaklıklar, yükselen deniz seviyeleri ve buzulların yaygın bir şekilde erimesi. Bu, sıcaklık dalgaları, kuraklık, rekor düzeyde yağışlar ve hasar veren sellerin riskini de artırdı,”

45

Rapor ayrıca önemli hasar veren iklim afetlerinin altını çiziyor. yüksek etkili bazı olayların altını çiziyor. Özellikle, 2010-2012  yılları arasında 258,000 kişinin ölümüne ve 2013-2015 yılları arasında güney afrika kuraklığına neden olan Doğu Afrika kuraklığı; 2011 yılında 800 insanın ölümüne ve 40 milyar Amerikan dolarından daha fazla hasara sebep olan Güney doğu Asya’da yaşanan sel felaketleri, 2015 yılında Hindistan ve Pakistan’da 4,100 kişinin ölümüne neden olan sıcaklık dalgaları; 2012 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde 67 milyar Amerikan doları hasara neden lan Sandy kasırgası ve 2013 yılında Filipinler’de 7,800 kişinin ölümüne neden Haiyan kasırgası gibi olaylar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin insanların hayatını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporunun İngilizce aslına 2011-2015-arasinda-kuresel-iklim linkinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

Deştin’de çimento fabrikası için iki kez iptal edilen ÇED yine gündemde

Muğla Deştin'de binlerce dönümlük ormanlık alan ve tarım alanını yok edecek çimento fabrikası için yeniden başlatılan ÇED sürecinin dayanağı, 2009'da çıkarılan genelge.

EN ÇOK OKUNANLAR