ManşetSivil Toplum

Dünya gençliğinin en büyük kaygısı

0

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı gençlik raporuna göre tüm dünyada gençliğin en büyük ortak endişesi, işsizlik. Rapora göre 31 yaşın altında yaklaşık 76 milyon genç iş arıyor.

Pazartesi günü New York’ta açıklanan Dünya Gençlik Raporu’na göre tüm dünya gençliğinin en büyük ortak endişesini işsizlik oluşturuyor. Tüm dünyada gençler, yatırımın teşvik edililip daha fazla istihdam alanının yaratılmasını talep ediyor. Raporda, 31 yaşın altında yaklaşık 76 milyon gencin iş aradığı ve bu gençlerin büyük bir kısmının Arap ülkelerinde yaşadığı belirtiliyor.

BM raporuna göre, geçtiğimiz yıllarda yaşanan ekonomik kriz, genç işsizlerin sayısında daha önce görülmemiş bir artışa yol açtı. Küresel malî krizin ardından dünya genelinde istihdam piyasası belini doğrultabildi; işsizlik oranı 2009 yılında yüzde 6,3 iken bu oran 2010 yılında yüzde 4,8’e düştü. Ancak genç işsizlerin sayısında neredeyse hiçbir değişiklik yaşanmadı: Dünya genelinde genç nüfus artmaya devam ederken, 2009’daki yüzde 12,7’lik işsizlik oranı 12 ay içerisinde ufak bir gerileme ile yüzde 12,6’ya düştü.

İşten çıkarılma tehlikesi en yüksek grup

Raporda bu durumun birçok sebebi olduğuna dikkat çekildi. Bunlar arasında gençlerin düşük hizmet süresi sebebiyle işten çıkarılma tehlikesiyle en fazla karşı karşıya olan grup olduğu belirtildi. İkinci sebep olarak da firmaların deneyime verdiği önem nedeniyle daha ileri yaştaki çalışanları tercih etmesi gösterildi. Bir diğer önemli sebebin de ekonomik kriz nedeniyle zaten gençlerin bir türlü iş bulamaması olduğu kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, dünya gençliğinin sayısının hiç bu kadar yüksek olmadığını hatırlatarak “Tabii ki onlar da haklarını talep ediyor ve hem ekonomik hem politik yaşamda daha fazla söz sahibi olmak istiyor. Bizler, BM sistemini daha önce olmadığı kadar iyi kullanıp ekonomik büyüme ve istihdamın artmasını teşvik eden yeni bir sosyal sözleşme oluşturmalıyız” diye konuştu.

(DW)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.