EkolojiGünün Manşeti

Dünya Çevre Günü’nde kaplumbağa yumurtaları üzerinde festival

0

Mersin’in 1. derece SİT alanı olan Davultepe Tabiat Parkı’nda, deniz kaplumbağalarının yumurtaları üzerinde üç gün sürecek bir müzik festivali yapılmak isteniyor. Başta belediye olmak üzere, uzmanlar, çevreciler, yöre halkı ayakta.

Mersin, Gümüşdere’de deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanı olan Davultepe Tabiat Parkı’nda yapılmak istenen  üç günlük pop müzik festivaline tepkiler giderek büyüyor. Tabiat Parkı’nın sahili, Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları ender bölgelerden biri. Kumsal, ayrıca koruma altındaki kum zambaklarına da ev sahipliği yapıyor.  Koruma altındaki park 1. derece SİT alanı. Parka, geçtiğimiz günlerde de ‘temizlik’ adı altında bir çok iş makinası girmiş ve endemik bitkileri yok etmişti.

5 Mayıs Dünya Çevre Günü’ne denk gelen festivale, başta Mersin Belediyesi olmak üzere, uzmanlar, çevre aktivistleri ve bölge halkından büyük tepki var. Konserle ilgili görüşüne başvurduğumuz, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Deniz ve Yaban Hayatı Programları Müdürü Ayşe Oruç şunları söyledi: “Akdeniz’de IUCN Kırmızı Listesi’nde “Kritik tehdit altında” olan yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama kumsallarından Mersin/Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’nda 5-7 Haziran tarihlerinde düzenlenecek konser, son derece ciddi ve acil önlem alınması gereken bir konu. Bu konu yerel yönetimlerin olduğu kadar organizasyon şirketinin, konseri verecek sanatçıların ve konsere katılacak izleyicilerin de doğaya sorumlulukları kapsamında. Kumsaldan uzak yeni bir konser yeri belirlenerek konuya acil çözüm üretilmesi gerekiyor.”

Deniz kaplumbağalarının 110 milyon yıldan daha fazla bir süredir dünya üzerinde yaşadığına dikkat çeken Oruç, dünya okyanuslarında dolaşan 7 türün hepsinin de tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Oruç, bugüne dek yapılan araştırmalar sonucunda, Akdeniz kıyılarında, iki tür deniz kaplumbağısının (Caretta caretta ve Chelonia mydas) düzenli olarak yuvaladığını belirlediklerini, Türkiye’nin, Kıbrıs ve Yunanistan ile birlikte, deniz kaplumbağlarının yuvaladığı başlıca alanlar olduğunu anlattı: “Yeşil deniz kaplumbağası (C.mydas) Akdeniz Havzası’nda kritik tehdit altında. Yuvalama alanları Mersin, Adana ve Hatay kıyılarımızda yer alıyor. Mayıs ayı ortasından itibaren deniz kaplumbağaları yuva yapıp yumurtalarını bırakmaya başladılar. Yumurta bırakırken kumsalların sakin olması lazım.”

Denizkaplumbağaları üzerine çalışan Prof. Dr. Serap Ergene de, “Böyle bir festivalle alana çıkacak anaç kaplumbağalar, yuvadan çıkacak yavru kaplumbağalar ve yuva içindeki yumurtalar tamamen zarar görecek. Tam üreme zamanına denk gelen bir program. O kadar kalabalık insan kitlesinin, ışığın ve gürültünün bu alanda vereceği zarar tartışılmaz” dedi.

Belediye: Başka yer gösterdik, kabul etmediler

Konuyla ilgili ulaştığımız Mersin Belediyesi’nden bir yetkili, Orman ve Suişleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün araziyi geçtiğimiz yıl özel bir firmaya ihaleyle 39 yıllığına kiraladığını söyledi: “Burası, sadece sahilden ibaret değil, 50 dönümlük, binlerce ağaçlık bir orman. Genel Müdürlük, tüm alanı 38 bin tl’ye ihaleye açtığında biz de belediye olarak, koruma altına alabilme amacıyla girmiştik, ancak Hüseyin Çalışkan adlı bir turizmci, 780 bin TL. vererek ihaleyi aldı. Sonrasında da ormanın içine bir restoran açıldı; girişe, ziyaretçilerden ücret almak için  vezneler kondu. Şimdi de konser yapmak istiyorlar.”

Burada yapılacak bir konserin hem kaplumbağalar hem de zambaklar için bir felaket anlamına geleceğini kaydeden yetkili, “Belediye olarak onlara yer gösterdik, başka yerde yapın dedik, ama Valilikten aldıkları izne dayanarak ısrarcı oluyorlar. Bugün belediyemizle işletme arasında bir görüşme yapılacak. Beklentimiz yerin değiştirileceği yönünde.”

Belediye yetkilisi, firmanın ‘kıyı kenar çizgisi’nin kiralanamayacağı, vatandaşa kapatılamayacağı yönündeki yasayı da çiğneyerek, kıyıları mersin halkına kapattığına da  dikkati çekti. Firmanın bölgeye daha önce bir lunapark ve yeni bir içkili restoran yapmak istediğini anlatan yetkili, “Belediye olarak izin vermedik, bu şekilde parkın tahribatını önlemeye çalışıyoruz, ama bir yere kadar engelleyebiliyoruz” dedi.

 Change.org’tan kampanya

Kendilerini ‘Doğanın Çocukları diye adlandıran çevreci bir grup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir çağrı yaparak, change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Kampanya metni şöyle:

“5-7 Haziran tarihleri arasında Mersin Davultepe 100.Yıl Tabiat Parkı’nda yapılması planlanan Mersin Popfest’in yeri değiştirilsin!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında 39 yıllığına kiralanan Davultepe Tabiat Parkı bugünlerde bir doğa katliamı ile karşı karşıya. Birçok endemik bitkiyi içerisinde barındıran parka, geçtiğimiz günlerde de ‘temizlik’ adı altında birçok iş makinesi girmiş ve endemik bitkileri yok etmiştir. Park, aynı zamanda CarettaCaretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları ender yerlerden biri olmasıyla önem kazanıyor. Kaplumbağaların üreme dönemleri boyunca (Mayıs-Eylül) korunması gerekirken, yumurta bıraktıkları alanın festival alanı olarak kullanılmasını kabul etmiyoruz! 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 14/a,b ve c maddeleri uyarınca yapılan hukuksuzluğun bir an önce düzeltilmesi ve tabii dengenin korunmasını talep ediyoruz.

Doğanın çocukları.”

İmzalamak için tıklayın

Deniz, kumsal, kızılçam ve okaliptüs ağaçları, güneş…

Firmanın 5-7 Haziran tarihlerinde Tabiat Parkı’nın içinde ve sahilinde düzenlemek istediği PopFest için biletler de satışa çıktı. Biletix’deki satış metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Denize, dalgalara, serinliğe sıfır mesafe… 
Deniz, kumsal, kızılçam ve okaliptüs ağaçları, güneş…
3 gün, 3 gece sınırsız eğlence…
Gün Boyu canlı Number One DJ performansları…
Lezzetli yeme içme alternatifleri…

Konser vermeyi kabul eden sanatçılar ise şöyle: Murat Boz, Aleyna Tilki, Fatma Turgut, Hande Yener, Edis, Simge, Demet Akalın, Murat Dalkılıç ve Fettah Can.

Meclis’e taşındı

Festivale tepki gösteren CHP, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, özel işletme kullanımına geçen bölgenin dünyada nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının Mersin’de ürediği 5 yerden biri olduğuna dikkat çekildi. Konser alanında işletmenin kepçelerle bölgeye özgü endemik bitkileri yok ettiği ve kaplumbağaların yumurtlama alanını tahrip ettiği kaydedilen önergede, işletmecinin Kıyı Kanunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na uymak zorunda olduğuna dikkat çekildi. Antmen, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, doğaseverler ve kamuoyunun yaşanacak doğa katliamına tepki gösterdiğini belirttiği konser girişimi için Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

1 – Caretta Carettalar için büyük bir tehdit olan bu etkinliği iptal edecek misiniz? Konuyla ilgili ne zaman harekete geçilecektir? Bu doğa katliamına dur diyecek misiniz?

2 – Bölgede faaliyet yürüten işletme sözleşmede belirtilmesine rağmen bölgeye özgü bitkileri nasıl yok etmekte, tam da Caretta Ceratta’ların üreme döneminde zararlı olduğu bilinmesine rağmen nasıl festival yapabilmektedir? Konuyla ilgili idari süreç başlatılmış mıdır?

3 – Nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta’ların soylarının devamı, güvenli üreme ve doğal koşullarda yaşamaları için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

4 – Mersin’de özel işletmeye devredilen kaç sahil, ormanlık ve benzeri alan bulunmaktadır? Buralar ne şekillerde kimlere ihale edilmiştir? Bahsi geçen bu işletme bölgelerinde doğal ortamın korunması konusunda ne tür önlemler alınmakta ve denetimler yapılmaktadır? Konuyla ilgili çevrenin ve hayvanların korunmasına ilişkin sözleşme maddelerine uymayan kaç işletme tespit edilmiştir? Bu işletmelere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?”

Biz yokken onlar vardı

110 milyon yıldan fazla bir süredir dünyanın okyanuslarında kilometreler kat eden deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip. Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri bu eski denizcilerin yaşama şansını azaltıyor. Uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuatlarımız kapsamında koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının Akdeniz kıyılarında yer alan 21 yuvalama kumsalı şöyle: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Akyatan, Yumurtalık, Samandağ.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.