LGBTİ+ManşetSpor

Dünya Boks Konseyi, trans boksörler için ayrı bir bölüm açıyor

0

Dünya Boks Konseyi (WBC), 2023’te sadece trans boksörlerin mücadele edeceği özel bir bölüm kuracağını açıkladı.

WBC (World Boxing Council) başkanı Mauricio Sulaiman, rakiplerin “güvenliğini” sağlamak ve trans boksörlerin daha adil koşullarda yarışması için onlara özel bir bölüm kurulacağını açıklarken, “Artık zamanı gelmişti” dedi.

Sulaiman , The Telegraph’a yeni bölümlerin “risklerin bulunmayacağı bir ortamı” garanti altına almak için açıldığını söyledi: “Erkek olarak doğmuş bir transın, kadın olarak doğmuş bir kadınla dövüşmesine izin vermeyeceğiz. Bunun yerine, transseksüel boksörler “doğumda” kuralına göre tasniflenecek, yani erkek olarak doğmuş bir trans kadın sporcu, yalnızca erkek olarak doğmuş bir diğer trans boksörle müsabakaya çıkabilecek. Aynı şey kadın olarak doğanlar için de geçerli olacak.”

Boksun bir temas sporu olduğunu, WBC olarak tüm sağlık ve güvenlik konularını dikkate alınması gerektiğini belirten Sulaiman, tamamen trans boksörlere özel bir dizi kural ve yapı oluşturduklarını, 2023’te kayıtları açacaklarını ve ne kadar sporcunun başvuracağını göreceklerini kaydetti.

Tartışmaların ardından gelen karar

Yeni kurallar, başta rekor kıran trans yüzücüler olmak üzere diğer spor dallarındaki sporcularla ilgili tartışmaların ardından geldi.  Eylül ayında  Alana McLaughlin’in ABD’de kafes sporunda yarışan ikinci açık transseksüel kadın olarak rakibini yendiği karma dövüş sanatları gibi diğer dövüş sporları da mercek altında.

Trans sporculara cis kadınlarla birlikte yarışma yasağı
‣ Laurel Hubbard, Olimpiyat oyunlarında yarışacak ilk trans sporcu oldu
Ergenliğini erkek olarak geçirmiş trans atletler kadınlar yüzme yarışmasına katılamayacak

Profesyonel trans sporcuların en bilineni ise ABD’li Patricio Manuel. Manuel, 2018’de Meksikalı süper tüy siklet Hugo Aguilar’ı yenerek ABD tarihinin ilk profesyonel trans boksörü olmuştu.

Şu anda 37 yaşında olan Manuel, 2018’den sonra bir daha ringe çıkmadı. Kadın olarak dünyaya gelen boksör, yaklaşık bir yıl hormon tedavisi gördükten sonra 2015’te cinsiyet değiştirme ameliyatı olmuştu. Yeni kurallara göre Manuel spora devam etseydi yalnızca kadın olarak doğmuş başka bir trans erkekle maça çıkabilecekti.

Kadın sporcular memnun: Değişiklik mantıklı

Hafif orta sıklet dünya şampiyonu İngiliz boksör Natasha Jonas, planlanan değişikliğin “mantıklı” olduğunu söyledi: “Uygulama her iki şekilde de tehlikeliydi. Kadın olarak doğduysanız, bir erkekle dövüşmemelisiniz ve kadınlığa geçiş yapan bir erkek, doğuştan bir kadınla boks yaparsa, kadın için kesinlikle fizyolojik dezavantajlar vardır.”

Bir kadın boksor olarak transseksüellerin bu sporu yapmasıyla bir sorunu olmadığını ancak geçiş yapan bir sporcunun, bir kadın olarakRank Math SEO ringe çıkmaması gerektiğini belirten Jones, “Bana karşı rekabet edemezsiniz. Bu kadar basit” dedi.

Trans sporcuların, yüzme, halter, bisiklet ve rugby gibi spor dallarında hangi koşullarda yarışacağı ve bu mücadelenin hem onlar hem de trans olmayanlar için ne kadar  adil olduğu spor dünyasında sık sık tartışılan konuların başında geliyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.