TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı: Kasımda ölümler geçen yıllara göre iki kat arttı

0
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, İstanbul’da kasım ayında geçen yıllar ortalamasının iki katı ölüm gerçekleştiğini belirterek, bir ayda 11 bin 500 kişinin öldüğünü bildirdi.

ANKA’nın aktardığına göre, Koç, sağlık personelinden sonra en yüksek risk grubunda olan cenaze işleriyle uğraşan personelin gece gündüz demeden özveriyle çalıştığını söyledi. 30 kişi ile sınırlandırılan cenaze törenlerine katılımın zaten çok düştüğünü, hatta bir tek yakını olmadan gömülmek zorunda kalan cenazeler olduğunu dile getiren Koç şunları söyledi: 

İnsanların birçok endişe içinde olmaları doğaldır. Ama müsterih olsun 16 milyon, biz bütün vatandaşlarımızın dini ritüellerini yerine getirerek, pandemi öncesi ritüeli neyse şu anda onu uygulamaya devam ediyoruz. Çünkü bu vebaldir biz de bu vebali almak istemiyoruz.” 

Koronavirüsten ölenler tüm mezarlıklarda defnediliyor

Dr. Ayhan Koç, İstanbul’da şu anda 570’in üzerinde mezarlık bulunduğunu, koronavirüs nedeniyle ölenlerin de cenazelerinin ailelerinin de talepleri doğrultusunda tüm mezarlıklarda defnedildiğini söyledi:  “Ama ailenin talebi personeli dolaştıracak, gecikmeye neden olacak bir noktadaysa o zaman boş olan mezarlıklara defnediyoruz. 

Koç şöyle konuştu: 

Sağlık sektöründen sonra en büyük risk grubunda olan, mezarlıklarda çalışan, en az sağlıkçılar kadar özveri ile çalışan personelimize sağlıkçılarla birlikte teşekkür etmek lazım. Bir kurumun kurulum aşamasında yapacağı iş ile ilgili bir kurgu yapılır. İBB ortalama 200 ya da 210 cenaze için planlama yaptı ancak pandemi sürecinde de aynı personelle devam edildi. Bir kısmı da risk grubunda olduğu için ayrılmak zorunda kaldı. Yaklaşık iki katına çıkan cenaze sayımızı şu anda hemen hemen aynı personelle devam ediyoruz. Yoğunluk var ama bu personel eksikliği değil, tamamen normal hastanedeki yoğunluğun aynısı mezarlıklara da sirayet ediyor. “

Koç ölüm raporunda ‘bulaşıcı hastalık’ yazmasının kendileri açısından sadece koruyucu önlemlerin artırılması yönünde bir fark yarattığını onun dışında bir fark olmadığını belirterek, koronavirüs nedeniyle ölenler için adalar ya da yeni mezarlıklar oluşturmadıklarını kaydetti. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.