Doğa MücadelesiManşet

Dünya Adalar Mirası: ‘Ada yolları yaya yoludur’

0

Adalılar halkının talepleri yok sayılarak 15 Haziran‘da seferlerine başlaması planlanan elektrikli minibüslere karşı protestolar devam ediyor.

Bugün (18 Haziran) Dünya Mirası Adalar girişimi bir basın açıklaması yaparak taleplerini yeniden dile getirdi ve “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Emniyeti‘nden vatandaşa şiddet uygulamak yerine yasayı uygulamalarını” istedi.

‘Adalar imar, inşaat ve ranta teslim’

Adalar’ın Unesco Dünya Miras Listesine girmesi için gönüllü çalışmalar yapan Dünya Mirası Adalar girişimi, basın açıklamasında Adalar’da 1/5000 ve 1/1000 Koruma İmar Planları kapsamında birçok bağ-bahçe alanının arsaya dönüştürülerek imara açılmasına dikkat çekti. 

Minibüslerin Adalar’a girişini bölgenin imar, inşaat ve ranta teslim edilmesinin bir parçası olarak gören girişim, kamu idarelerinden 27 Mayıs’ta gerçekleştirilen halk toplantısı doğrultusunda alınan kararların uygulanmasını ve yasaların uygulanmasını talep etti.

Yetkililerden resmi açıklama bekleniyor

27 Mayıs toplantısında Adalılar’a ulaşım sorununu görüşmek üzere Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı yapılacağı ve halkın rızası olmadan minibüslerin çalıştırılmayacağı sözü verildi.

Ancak minibüslerin 15 Haziran’da seferlerine başlaması planlandı ve halkın seferlerin başlangıcı ile ilgili sorularına yetkililerden yanıt gelmedi. Adalılar, kaldırılmasını istedikleri azmanbüsler için ilettikleri binlerce şikayet dilekçesine rağmen seferlerine başlayan araçlar konusunda yetkililerden resmi bir açıklama bekliyor.

Minibüslerin seferlerine başlamasına tepki göstermek için 15 Haziran’da bir araya gelen halk, minibüslerin önünü kesti. Eylemlerde dokuz vatandaş gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı.

Dünya Adalar Mirası, basın açıklamasında adada 12 binden fazla yasadışı araç varken ve bu araçların bir bölümü korsan taksicilik yapıp vergisiz ve haksız kazanç sağlarken hiçbir kurumun işlem yapmamasına da tepki gösterdi.  

Minibüslü toplu ulaşıma karşı eylem yapan Adalılara gözaltı
Adalılar serbest: Yaya bölgesinde yaya olarak durduğumuz için gözaltına alındık

‘Ulaşım hakkı değil, yasaları çiğnemek’

Halkın tepkisine rağmen minibüslerin çalışmaya başladı. Hatta İETT, bayramda mezarlığa gitmek isteyenlere mevcut araçları tahsis etmek yerine minibüsleri tahsis etti.

Yürüyecek durumda olmayan kişilerin, engellilerin ve yaşlıların araç kullanma hakkı bulunuyor. Bölgedeki üç yolculuk tescilli İBB taksilerini örnek gösteren halk, adada ulaşım için yeterince imkan bulunduğunu ve yürümek yerine minibüse binmenin bir ulaşım hakkı değil, ‘yasaları çiğnemek’ olduğunu vurguluyor.

Adalar’da yaya yollarının korunması ve motorlu yaşıtların yasaklanması yönündeki yasal düzenlemeler yıllardır yürürlükte. 1984 yılından beri sit alanı olarak korunan Adalar’da Koruma Bölge Kanunu uyarınca kamu hizmetlerinin dışında (ambulans, itfaiye, ambulans gibi) elektrikli veya fosil yakıtlı motorlu taşıt kullanımı yasak. Statüsü Atatürk tarafından belirlenen bölge, Türkiye’nin yasalarla güvence altına alınan tek yaya bölgesi.

Yayaları, evleri ve ormanları tehdit ediyor

İETT’nin elektrikli minibüsleri adanın sit statüsünü ve yaya ulaşımını tehdit ediyor.

Adalılar, yolları ambulansların ve minibüslerin yan yana geçmesi için uygun olmayan Adalar’da elektrikli minibüslerin bataryalarının da tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor. Elektrikli minibüslerde yaşanabilecek olası bir batarya yangını, bir kısmı ahşap olan ada evlerini ve Adalar’ın yüzde 60’ını kaplayan orman alanlarını yok edebilir.

Orman Şefliği‘nin paylaştığı bilgilere göre olası bir kuvvetli rüzgar altında başlayacak bir yangın, Büyükada’nın ormanlarını ve köşklerini iki buçuk saat içinde kül edebilir.

Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’
Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
İBB ‘azmanbüsleri’ savundu, Adalılar Özgür Özel’e açık mektup gönderdi

You may also like

Comments

Comments are closed.