DünyaManşet

Dubai Kraliyet ailesinin avlanması için 40bin Masai topraklarından sürülecek

0

Tanzanya, Dubai Kraliyet Ailesi’ne yer açmak için 40.000 insanı yaşam alanlarını terk etmeye zorluyor. Boşaltılan topraklar özel avlanma alanı olacak.

YIRTICILARLA IC ICE YASAYAN TEK INSAN MASAI HALKI

40.000 Masai Tanzanya’da üzerinde yaşadıkları topraklardan çıkarılacak. Bunun nedeni, Dubai kraliyet ailesinin bu toprakları avcılık yapma amacıyla satın almış olması. Tanzanya Hükümeti, geçen sene toprakların satışı yerine Serengeti Milli Parkı’nın yakınında avcılık için bir ‘vahşi yaşam koridoru’ açmayı önermişti. Ancak verilen bilgiye göre satış gerçekleşecek ve Masai’nin yaşam alanlarından yılsonuna kadar ayrılması gerekecek.

Satışa, Ortelo Ticaret Şirketi (OBS) isminde bir lüks safari şirketi aracılık yaptı.

The Guardian Gazetesi Afrika muhabiri David Smith’in belirttiğine göre, Masailer bu satışın kendilerini miraslarından mahrum edeceğini ve satıştan 80.000 insanın geçim kaynağının dolaylı veya dolaysız yoldan etkileneceğini söylüyor. Satılan alan, göçebe yaşayan Masailer’in hayvanlarını otlatmaları için can alıcı bir öneme sahip. Hükümet 1 milyar şilin tutarında tazminat ödemeyi öneriyor. Bu tazminatın doğrudan ödenmesi değil sosyo-ekonomik kalkınma projelerine aktarılması planlanıyor.

Yerel Ngonett sivil toplum grubu koordinatörü Samwel Nangiria, hükümetin hiçbir zaman anlaşmayı iptal etmeyi düşünmediğini, ancak uluslararası medyayı oyalamak amacıyla böyle davrandığını söylüyor. Toprağın Masailer için ne kadar paha biçilemez olduğunun üstünde duruyor ve bir milyar şilinin boşaltılacak topraklar için çok düşük bir miktar olduğunu belirtiyor. Nangria ayrıca, şatışa karşı çıkanların tehlike altında bulunduğunu, birçok kişinin polis tarafından öldürüldüğünü ve kendisinin de tehdit edildiğini söylüyor.

Avaaz.org’un “Stop the Serengeti Sell-off” isimli imza kampanyası, şimdiye kadar 1,100,000 kişi tarafından imzalandı. Kampanyaya göre ‘Masailer en son aynı şirket tarafından zengin avcılar için topraklarından çıkarıldığında, insanlar polis tarafından dövülmüş, evleri yakılmış ve hayvanları açlıktan ölmüştü.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.