DünyaManşetSağlık

DSÖ: Omicron, benzeri görülmemiş bir oranda yayılıyor

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron’un benzeri görülmemiş bir oranda yayıldığını kaydetti.

Ghebreyesus, “Omicron vakaları şimdiye dek 77 ülkede tespit edildi. Gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor” dedi.

‘Bu virüsü hafife aldık’

İsviçre‘nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında koronavirüsle ilgili son değerlendirmeleri paylaşan DSÖ Genel Direktörü, “Bu virüsü şu ana kadar hafife aldık. Omicron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile, çok sayıda vaka hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha bunaltabilir” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, bazı ülkelerin Omicron’a yanıt olarak olarak üçüncü doz aşının sunumunu hızlandırdığını belirtirken, aşı eşitsizliği konusundaki endişelerini de yineledi.

DSÖ Başkanı, “Ağır hastalık veya ölüm riski düşük olan gruplara üçüncü doz aşıları vermek, arz kısıtlamaları nedeniyle hala birincil dozlarını bekleyen yüksek risk altındakilerin hayatlarını tehlikeye atıyor” dedi.

‘Zirve yapmasına sadece haftalar kaldı’

DSÖ, koronavirüsün Omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla daha hafif semptomlar göstermesinin salgının biteceği anlamına gelmediğini bildirdi.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise Omicron varyantının zirve yapmasına sadece haftalar kaldığını, hükümetlerin ve diğer kurumların çabalarını iki, üç ve dört kez artırması gerektiğini savundu.

Öte yandan, Omicron’un hızlı yayılımı nedeniyle koronavirüs vakalarının son bir haftada en fazla arttığı Avrupa ülkelerinde çeşitli önlemler alınıyor. Hollanda ilkokulları erken tatil edeceğini açıkladı ve Omicron nedeniyle geceleri kapanma kararını uzattı.

Omicron varyantı kasım ayında ilk olarak Güney Afrika‘da tanımlandı. O zaman beri de ülkede enfeksiyonlarda bir artış görüldü.

Omicron’un ortaya çıkmasının ardından bir dizi ülke Güney Afrika’ya ve komşu ülkelere seyahat yasakları getirse de bu uygulama virüsün dünyaya yayılmasını engelleyemedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.