DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ maske önerisini değiştirdi: Hükümetler takılmasını teşvik etmeli

0

Koronavirüsten korunmada çok büyük bir öneme sahip olan maske ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir açıklama yapıldı. Örgüt, maske kullanımıyla ilgili önerisini değiştirerek kamusal alanlarda sağlıklı kişilerin de maske takmasını tavsiye etti. DSÖ ayrıca, doğru kullanılması durumunda kumaş maskelerin de koruyucu olabileceğini açıkladı.

Daha önce yaptığı açıklamalarda DSÖ, sağlıklı kişilerin maske takmasının gerekli olduğuna ilişkin yeterli derecede kanıt bulunmadığını belirtmişti. Yeni açıklamada halen nitelikli ve doğrudan bilimsel kanıtların olmamasına rağmen,  pre ve asemptomatik bulaşıyı değerlendiren mevcut çalışmalar, gözlemsel kanıtlar, kişisel değer ve tercihlerle ayrıca fiziksel mesafe kuralının pek çok koşulda güç olmasını dikkate alarak rehberin güncellendiğini, hükümetlere halkı maske kullanmaya teşvik etmelerinin tavsiye edildiği belirtildi. Örgüt,  maske kullanımı konusunu düşünürken ya da teşvik ederken karar vericilere risk temelli bir yaklaşım benimsemelerini de tavsiye etti. 

Örgütün kararını  değiştirmesinde, bulaşıcılığa dair yeni verilerin ortaya çıkmasının etkili olduğu belirtiliyor. Yeni bir araştırmaya göre koronavirüs taşıyıcıları, belirti göstermeden birkaç gün önce yüksek bulaştırıcılık seviyesine ulaşıyor. Bazı kişilerde de hiçbir zaman belirti ortaya çıkmıyor.

Bu nedenle DSÖ, sosyal mesafe uygulanamayacak yerlerde bulunan, örneğin toplu taşıma kullanacak kişilere maske takmasını tavsiye etme kararı aldı. Örgüt, 60 yaşın üstündekiler ve kronik sağlık sorunu bulunanların ise tıbbi kalitede maskeler kullanması gerektiğini kaydetti.

Kumaş maske de kullanılabilir  

Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Maria Van Kerkhove, hastalığın bulaşma riskinin bulunduğu bölgelerde doğru kullanılması durumunda kumaş maske takılabileceğini söyledi. Maske ile potansiyel damlacıkların bulaşmasının engellendiğine ilişkin kanıtlar elde edildiğini ifade eden Kerkhove, sosyal mesafenin de korunması gerektiğini hatırlattı. Kerkhove “Hükümetlere, halkı maske takmaya teşvik etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Maske nemlenirse

Yazın sıcak ve nemli havalarda maske takmak, sıcağa bağlı terleme ve nefes almakta zorlanma gibi bazı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle eğer kağıt maske kullanıyorsanız yanınızda yedek maske bulundurun ve kullandığınız maske nemlendiğinde yenisiyle değiştirin. Çünkü nemli maske nefes almayı daha da zorlaştırabilir ve virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Kumaş maske her gün yıkanmalı mı? 

Yazın sıcak havalarda kağıdın nemlenme riski nedeniyle kâğıt maske yerine kumaş maske kullanımı daha kolay olabilir. En az 4 adet kumaş maske temin edip bunlardan 2 tanesini yanınızda bulundurup gün içerisinde ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.

Akşam bu maskeleri sıcak su ve sabunla yıkayarak kurumaya bırakıp ertesi gün diğer maskeleri kullanmanız da bir çözüm olabilir.

Maske kullanım önerileri

DSÖ’nün ne cins olursa olsun  doğru maske kullanımı açısından tavsiyeleri ise şöyle: 

  • Maskeyi takmadan önce el hijyeni;
  • Maskeyi dikkatli biçimde yerine yerleştirme; maskenin ağzı ve burnu örtmesi, burun kemerine oturtulması ve maske ile yüz arasında mümkün olan en az boşluğun kalmasını sağlayacak biçimde sıkıştırılması;
  • Maske yüzdeyken maskeye dokunulmaması;
  • Maskenin uygun biçimde yüzden çıkarılması: maskenin ön tarafına dokunmadan arkadan çözülmesi.
  • Maskeyi çıkardıktan sonra ya da kazayla dokunulmuşsa ellerin alkollü bezle temizlenmesi ya da su ve sabunla yıkanması;
  • Nemlenmiş maskenin yerine yeni ve kuru olanının takılması için hemen çıkartılması;
  • Tek kullanımlık maskelerin yeniden kullanılmaması;
  • Tek kullanımlık maskelerin her kullanımdan sonra hemen atılıp bertaraf edilmesi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.