DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

DSÖ: Dünyada koronavirüs aşısının yüzde 76’sı 10 ülke tarafından kullanılıyor

0

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) dünyada koronavirüs aşılarının üçte ikisinin 10 ülkede bulunduğunu açıkladı.

DSÖ tarafından aşıların tüm dünyada eşit bir şekilde dağıtılması için oluşturulan Covax girişimi sayesinde de 60 yoksul ülkeye şimdiye kadar 32 milyon doz aşı dağıtıldı.

DSÖ Genel Sekreterinden eleştiri

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre‘de düzenlediği bir basın toplantısında aşı karşısında zengin ülkelerin tutumlarını eleştirdi. Ghebreyesus, “Küresel kriz küresel yanıtlar gerektirir. Küresel çözüm dayanışmayla başlar” ifadelerini kullandı.

Covax, yıl sonuna kadar gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yüzde 25’inin aşılanmasının mümkün olabileceğini düşünse de, bunun gerçekleşebilmesi için 25 milyar euroluk bir kaynağa ihtiyaç var.

‘Virüsü durduracak dayanışma bu değil’

Dünya Sağlık Örgütü’nü ziyaret eden Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Afrika ve Latin Amerika‘nın koronavirüs salgınından oldukça fazla etkilendiğini kaydetti.

Müller, “Virüsü durduracak dayanışma bu değil. Sadece salgını dünya çapında sona erdirdiğimizde kazanmış olacağız” dedi.

Müller, dünya çapında bir aşılama kampanyası için gerekli olan meblağın toplanması için Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Arap ülkeleri, Çin ve Rusya‘ya çağrıda bulundu.

‘HIV krizinin tekrarlanmasına izin verilemez’

Bakan Müller, yoksul ülkelere aşı dağıtımının hızlandırılması için başlatılan ACT-A kampanyasına Almanya’nın 1,5 milyar euro ayırdığını da vurguladı.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, HIV krizine benzer bir krizinin tekrarlanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

1990’lı yıllardaki HIV krizinin tekrarlanmasına izin verilemez. O zamanlar en yoksul ülkeler yalnız bırakılmıştı. Bu son derece insanlık dışı olmakla kalmayıp aynı zamanda dönüp bizi de vuruyor.”

Sıtma gibi hastalıkların aşılaması da yapılamıyor

Koronavirüsün sadece sağlığı değil, ekonomiyi de etkilediğini söyleyen Müller, salgının derin bir ekonomik krize yol açtığını ve yoksulluğu artırdığını belirtti. Müller, kapanma önlemleri nedeniyle sevkiyat zincirlerinin kırıldığı için sıtma, verem gibi hastalıkların aşılamasının da yapılamadığını vurguladı:

Sadece Afrika’da bu yıl ek olarak yaklaşık iki milyon kişinin ölmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra Afrika kıtasında işini kaybeden ya da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olanların sayısı yaklaşık 300 milyon.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.