Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ: Avrupa’da artan koronavirüs vakalarından endişe duyuyoruz

0
Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’nın yeniden artan koronavirüs vakalarından dolayı derin endişe duyduklarını kaydederek, salgının şubat ayına kadar kıtada yarım milyon kişinin ölümüne yol açabileceğini duyurdu.

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Hans Henri Kluge düzenlediği basın toplantısında, “Avrupa bölgesinin 53 ülkesindeki mevcut bulaşma oranı çok endişe verici. Koronavirüs vakaları bir kez daha rekor seviyelere yaklaşıyor. Daha bulaşıcı olan Delta varyantı Avrupa ve Orta Asya’da bulaşmaya hakim olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ölümlerde yüzde 14’lük artış

Birleşmiş Milletler Sağlık Ajansı, Avrupa’nın koronavirüs vakaları ve ölüm sayılarıyla dünyada en yüksek orana sahip bölge olduğunu belirtti.

DSÖ’nün koronavirüs ile ilgili haftalık epidemiyolojik raporunda, Avrupa’da virüse bağlı ölümlerde yüzde 14’lük bir artış görüldüğü belirtildi. Bunun, 1,6 milyondan fazla yeni vaka ve 21 binden fazla yeni ölüm anlamına geldiği de kaydedildi.

Bugüne kadar açıklanan verilere göre, Avrupa’nın doğusunda toplam vaka sayısı 20 milyonu aştı. Rusya, Ukrayna ve Romanya dünyada en çok can kaybı yaşanan beş ülke. Uzmanlar bu durumu aşılanma oranlarının düşüklüğüne bağlıyor.

Avrupa’da vaka sayılarında artış endişe verici

Almanya‘da artan salgın vakaları hastanelerin yoğun bakım servislerinin dolması, salgında dördüncü dalga endişesini artırdı.  Son 24 saat içinde yeni vaka sayıları 28 bine yaklaşırken, haftalık vaka sayısı 2020 yılının aynı dönemiyle benzer rakamlara ulaştı.

Fransa‘da da durum farklı değil. Ülkenin sağlık yetkilileri, günlük yaklaşık 10 bin  koronavirüs vakası olduğunu bildirirken, bu sayı ile geçtiğimiz yılki oranlara ulaşıldığını belirtildi. Uzmanlar, her geçen gün yoğun bakımdaki hasta sayısının arttığını kaydetti.

Yunanistan ve İtalya’da durum

Yunanistan’da son 24 saat içinde 6 bin 700 yeni vaka kaydedildiği açıklandı. Ülkede bir günde 59 kişi hayatını kaybetti. Hükümet, yeni kısıtlamaları devreye sokacaklarını açıkladı.

Vakalar son üç haftada neredeyse ikiye katlandığı İtalya ise, artan vakaları durdurmak ve yeni bir enfeksiyon dalgasını önlemek amacıyla yeşil geçiş kurallarını ve diğer salgın karşıtı önlemleri genişletmeyi düşünüyor.

Yeşil Geçiş Belgesi, kişilerin sosyal faaliyetlere girişlerde aşı, test ve kısa süre öncesinde koronavirüs geçirmiş olduklarını gösteriyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.