DSÖ: 172 ülke aşı programına dahil oldu, tünelin sonunda ışık göründü

DSÖ Başkanı Ghebreyesus, 172 ülkenin dahil olduğu ortak mücadele platformu  COVAX sayesinde düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerin tamamının güvenli ve etkili bir aşıya aynı zamanda erişim sağlayacağını kaydetti.
 
Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs aşısının eşit ve adil dağıtımını güvence altına almayı amaçlayan ortak mücadele platformu COVAX’a 172 ülkenin dahil olduğunu açıkladı. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin platforma dahil olduğu anlamına geliyor. Ancak  172 ülke arasında Rusya, Çin ve ABD‘nin olup olmadığı henüz bilinmiyor. 

‘Aşı milliyetçiliği virüse yardım eder’

Oluşturdukları mekanizmanın amacının, 2021’in sonuna kadar en az iki milyar doz güvenli ve etkili aşı sağlamak olduğuna işaret eden DSÖ Başkanı şunları söyledi:  Tünelin sonunda ışık göründü ve geçen hafta dediğim gibi, bunu birlikte yapabiliriz. Aşılar üzerinde araştırma ve geliştirmeye toplu olarak yatırım yaparken, şu anda bu virüsü kontrol altına almak için elimizdeki araçları da kullanmamız gerekiyor.”
 

Halen dokuz aşı adayının olduğu, güvenli ve etkili bir aşı için çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaşan Ghebreyesus, Hatta şimdi dört ayrı üretici ile görüşmeler devam ediyor. Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında” diye konuştu.

“Aşı milliyetçiliği, sadece virüse yardım eder” ifadelerini kullanan Ghebreyesus,  COVAX sayesinde düşük,orta ve yüksek gelirli ülkelerin tamamının güvenli ve etkili bir aşıya aynı zamanda erişim sağlayacağını vurguladı. 

DSÖ geçen hafta aralarında Türkiye‘nin de olduğu üye ülkelere COVAX’a davet ve çağrı mektubu göndermişti. Ülkelerin COVAX’a katılmaları için 31 Ağustos’a kadar bunu teyit etmeleri gerekiyor.  

İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Meksika, Norveç, Fas, Suudi Arabistan, İspanya, Güney Afrika, Belçika ve Avrupa Komisyonu, COVAX aşı çalışmalarının da yer aldığı ‘ACT-Accelerator’ programına geçen hafta dahil olmuştu. 

‘ABD’nin plazma tedavisi için çok az kanıt var’

Basın toplantısında ABD’nin koronavirüs hastaları için plazma tedavisine verilen acil durum onayı da soruldu. DSÖ yetkilisi Dr. Soumya Swaminathan, bu yöntemin güvenli ve etkili olduğunu gösteren ‘çok az kanıt’ bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Denemeler nispeten küçük çaptaydı ve bazı durumlarda sonuçlar bazı faydalara işaret etse de veriler kesinlik kazanmadı. Durumu takip ediyoruz.” 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR