ManşetTürkiye

DSİ’den itiraf: “1.500 HES inşaatını denetleme imkanımız yok”

0

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, kar erimeleri nedeniyle dere ve barajlarda yaşanabilecek taşkın riskine karşı DSİ’nin “Eylem Planı”nın hazır olduğunu belirterek, “Herhangi bir durum hasıl olduğunda ne yapacağımızı biliyoruz” dedi.

Özkaldı, Adana Kozan’da Gökdere Köprü Barajı derivasyon tüneli kapağının patlamasına ilişkin olarak, “Yaklaşık bin 500 HES var. Bütün HES inşaatlarını bizim tek tek denetleme imkanımız yok. İnancımız bunların yine özel sektör tarafından denetlenmesi, ancak denetleyenlerin de bizim tarafımızdan denetlenmesidir. Dolayısıyla biz burada özel sektör müşavirlerinin güçlerini, teknik kapasitelerini kullanarak, denetlemeyi hedefliyoruz” dedi. Kazaya ilişkin mahkeme sürecinin devam ettiğini belirten Özkaldı, teknik bir komisyon kurarak, konuyu incelediklerini, önümüzdeki günlerde konuyu değerlendireceklerini bildirdi.

Kar Eylem Planı

”Kar erimeleri nedeniyle taşkın riski var mı” sorusunu Özkaldı, şu yanıtı verdi: ”Kar yüksekliklerini üç aşağı beş yukarı biliyoruz. Hava sıcaklığına bağlı olarak tüm bölgelerdeki kritik kısımları aldık. Eylem planlarımız hazır, herhangi bir durum hasıl olduğunda ne yapacağımızı biliyoruz.”

Mogan Gölü’nde yaşanan taşkına da değinen Özkaldı, “Burada, ana havza üzerinde sel kapanı yapmayı planlıyoruz. 20 milyon metreküplük bir depolama alanı hacmiyle buradaki taşkını kontrol etme adına kilit proje olacak” dedi.

(milliyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.