DünyaManşet

Donald Trump’ı Şikago’da konuşturmadılar

0
Trump protesto edildi
Şikago'daki mitingi öncesi en az iki-üç bin kişi Trump'ı protesto etti.

ABD’nin Başkanlık seçimlerine doğru yarışta Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerinde önde giden ve ayrımcılığıyla geniş toplum kesimlerinin tepkisini çeken aday Donald Trump, dün gece ülkenin orta-batısındaki büyük şehir Şikago’da yapacağı seçim mitingini protestolar karşısında iptal etti.

Şikago'daki mitingi öncesi en az iki-üç bin kişi Trump'ı protesto etti.

Şikago’daki mitingi öncesi en az iki-üç bin kişi Trump’ı protesto etti.

Şehrin büyük kamu üniversitesi University of Illinois at Chicago (UIC) oditoryumunda yapılması planlanan mitingin saatler öncesi yüzlerce karşıt protestocu binanın önünde toplandı. Yüksek güvenliğe rağmen, mitingin başlamasına henüz bir saatten fazla süre varken oditoryum içinde Trump taraftarı ve karşıtları arasında kavga çıkması üzerine, Donald Trump kürsüye çıkması gereken saatin birkaç

içeride kavga çıktı

Oditoryum içinde hararetli atışmalar kavgaya dönüştü.

dakika ardından mitingi ertelediğini, ve bunun kendilerinin ifade özgürlüklerine karşı yapılmış büyük bir saldırı olduğunu açıkladı. Kavga, iptal kararının açıklanmasına rağmen devam etti. Trump kararı kolluk kuvvetlerine danışıp verdiğini açıklladıysa da Şikago Polis Müdürü John Escalante, konu hakkında kendilerine danışılmadığını açıkladı ve “taraftar ve karşıt tüm protestocuların güvenliğini sağlayabilecek yetkinlikteyiz, üniversitenin kendi polis kuvveti ve başkan adaylarını koruyan Gizli Servis ile birlikte çalışıp herkesin ana yasal hakkı olan ifade özgürlüğünü kullanabilmesini güvenceye almaya çalışıyoruz” diyordu. Buna rağmen, binanın dışında yaralılar olduğunun haberleri geldi.

Şikago şehrinin bulunduğu Illinois eyaletinde önümüzdeki salı günü yapılacak ön seçimler öncesinde, bu Trump kampanyasının ilk büyük şehir mitingiydi. Siyah ve beyaz Amerikalı nüfusun aşağı yukarı eşit olduğu kent, ayni zamanda çok geniş bir Hispanik nüfus ve dünyanın her yanından göçmen barındırıyor. İlerici değerler taraftarı seçmen kitlesiyle tanınan şehrin köklü bir işçi sınıfı mücadelesi tarihi ve etiği var. Trump, dışlayıcı ve aşağalıyıcı dili ve ırkçı politikalarıyla Hispanikler, Müslümanlar, kadınlar dahil bir çok toplum kesimini endişeye düşürüyor. Aday, aynı zamanda bir iklim değişikliği inkârcısı.

 

(Yeşil Gazete, DNAinfo Chicago, Chicago ABC 7 News, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.