EkonomiManşetTürkiye

Dolar yeniden 8 TL’ye ulaştı

0

Haftaya Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal‘ın görevden alınması sebebiyle büyük bir düşüşle 8.50 TL’ye yakın bir seviyeden başlayan ve daha sonra döviz satışlarıyla dengelenen dolar, yeniden 8 TL üzerine çıktı.

Haftanın son işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 8,01 seviyesinde işlem görüyor. Kur, bu seviyelerden kapanması halinde haftalık bazda yüzde 10 değer kaybetmiş olacak.

Euro yüzde 0,9 artışla 9,4355 TL’ye, sterlin de yüzde 0,7 değer kazancıyla 11,0030 TL’ye kadar yükseldi.

Türk varlıklarından uzak durma önerisi

Sözcü’nün aktardığına göre enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL’deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması ve rezervlerin düşük seviyesine ek olarak ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP’ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması gibi gelişmeler bankacılara göre Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir süreç oluşturuyor.

Yabancı banka raporlarında “güven” konusu öne çıkıyor. Birçok yatırımcı Türkiye’de ekonomi anlayışında değişiklik olana kadar Türk varlıklarından uzak durmayı önerirken şu an için oldukça azınlıktaki bazı yatırımcılar ise oluşan yeni fiyatlamaların fırsat oluşturabileceğini düşünüyor.

Açıklamalar piyasa tepkisi sınırlamaya yetmedi

Ekonomi yönetiminin pazartesi günü yaptığı açıklamalar piyasa tepkisini sınırlamaya yetmemişti. Ekonomi yönetimi “serbest piyasa mekanizmasından” uzaklaşılmayacağına” sermaye hareketlerindeki liberalizasyonu “kırmızı çizgi” olarak tanımlıyor.

Bugün yurtiçinde saat 10.00’da yayımlanacak olan Mart ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisi izlenecek. Yurtdışında ise Şubat ayı ABD kişisel gelirler verisi ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi saat 16.30’da yayımlanacak.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.