ManşetEkonomiTürkiye

Dolar 7.30’un üzerine çıkarak rekor kırdı

0

Dolar/TL kuru Perşembe günkü işlemlerde haftalık yükselişini sürdürerek 7.30’un üzerini görerek rekor kırdı. İki gündür Londra swap piyasasında gecelik TL faizlerinde yaşanan volatil hareketler çerçevesinde kurda da oynaklık düzeyi oldukça arttı.

Kurban Bayramı’nın ardından haftaya dalgalı bir şekilde başlayan dolar Çarşamba günü 7 seviyesini aşmasının ardından bugün sabah saatlerinde yükselişini sürdürdü.

Saat 17:38’e gelindiğinde ise 7.3081 TL’ye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro ise 8.6697’ye kadar yükseldi.

Şengül: Yurt içinde artan döviz talebi etkili

Spinn Danışmanlık’tan ekonomist Özlem Derici Şengül Sözcü’ye yaptığı açıklamada tekrar bir kur şoku yaşandığını söyledi.

Türk lirasındaki son değer kaybı dalgasını yorumlayan Şengül, bu durumun sebepleri arasında TCMB rezervlerine dair endişeler, yabancıların ülkeden çıkışı ve yurt içinde artan döviz talebinin etkili olduğunu belirtti.

Merkez Bankası: Azaltmak için tüm araçlar kullanılacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kurdaki sert yükselişin ardından yapılan açıklamada, piyasada oluşan fiyat gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilerek, aşırı oynaklığın azaltılması için tüm araçların kullanılacağı ifade edildi. Hedefli likidite imkanlarının kademeli olarak azaltılacağı ifade edilen açıklama şöyle:

Uygulamaya alınan mali ve parasal politikalar küresel salgın hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olmuştur. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret etmektedir. Bu bağlamda Ağustos başı itibarıyla iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkânları kademeli olarak azaltılacaktır.

Öte yandan, piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.