Dokuz8haber’in emek haberciliği eğitimi İstanbul’da düzenlendi

Türkiye’nin ilk yurttaş haber ajansı Dokuz8Haber, yurttaş haberciliğin ve alternatif medyanın güçlendirilmesine yönelik yaptığı eğitimlere devam ediyor. Bu kapsamda 3-4 Kasım 2017’de Kadıköy Holiday Inn Hotel’de “Emek Haberciliği” eğitimi düzenlendi. Eğitime farklı kentlerden muhabir adayları katıldı.

İki tam gün süren eğitimlerin birinci gününde Kocaeli Üniversitesi’nden 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretim görevlisi Dr. Hakan Koçak, “İşçi sınıfı mücadelesi tarihi ve basın deneyimleri”, Kıvanç Eliaçık “Dünya’da işçi hareketi ve sendikaların yeni medya-sosyal medya kullanımı deneyimleri-güncel ve yerel örnekler”, Dokuz8haber’in kurucularından gazeteci Gökhan Biçici “Türkiye emek hareketinin yakın tarihinde internet, sosyal medya kullanımı deneyimleri”, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi, İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir “İşçi sağlığı ve iş güvenliği: Mücadeleler, bakış açıları, kavramlar” başlıklı eğitimler verdiler.

Gazetelerin plazalara taşınması sendika haberlerini azalttı

1800’lü yıllara uzanan ilk işçi grevlerinden günümüze kadar gelen işçilerin hak arayışlarını anlatan Dr. Hakan Koçak, o günden bugüne ana akım medyada işçilerin nasıl görüldüklerini çarpıcı örneklerle anlattı. Medyanın işçi sınıfının ve emek tarihçilerinin kolektif hafızasına çok büyük katkı sağladığını belirten Koçak, 1961 anayasası ile beraber Türkiye’deki işçi sınıfının olup olmadığı tartışmalarını sona erdiren meşhur Saraçhane mitingine ve ülkedeki işçi hareketlerinin medya yansımalarına değindi.

Gazetelerin plazalara taşınmasıyla sendikal faaliyetlerden uzaklaştığını böylece sendikal haberlerin de azaldığının altını çizen Koçak, artık işçi haklarıyla ilgili haberlerin gazetecilerin çıkarlarına ters düşmemesi kaydıyla ekonomi sayfalarında yer bulabildiğini, sendikal yayınların ise emek haberlerinde uzaklaşıp protokolün öncelikli olduğu sıkıcı dergilere dönüştüğünü söyledi.

Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki işçi hareketleri ve sendika faaliyetleri hakkında sunum yapan Kıvanç Eliaçık, sendikaların sosyal medyayı kullanırken nasıl başarılı olduklarına dair somut örnekler verdi. Dünyada ilk sendika yasasının 1820 yılından İngiltere’de çıktığını anlatan Eliaçık, “Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer” sloganıyla 1998’den bu yana yayın yapan ve dünya çapında 800’ü aşkın muhabiri bulunan LabourStart sitesinin işleyişinden ve günümüze kadar öne çıkan kampanyalarından bahsetti.

Mesleki hastalık raporu kurumlardan alınamıyor!

Sunumunda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden İş Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir, iş güvenliği uzmanlarına anlatılan iş kazalarının yüzde 78’inin hatalı davranışlardan, yüzde 20’sinin hatalı durumlardan oluştuğu bilgisinin sermayenin tanımlaması olduğunu söyledi. İş kazalarının yüzde 98’inin çalışanların bilinçsizliğinden kaynakladığı bilgisinin ve meslek hastalıklarının yüzde 100 önlenebilir olduğu bilgisinin büyük oranda yanlış olduğunu kaydeden Bilir, işverenin herhangi bir kazayı önleyecek önlemler alması gerektiğine işaret etti.

İşçilerin karşılaştıkları en büyük sorunların başında meslek hastalıkları ile ilgili rapor geliyor. İş Güvenliği uzmanı Bilir, SGK kayıtlarına göre meslek hastalığından ölümlerin sıfır olarak gözüktüğünü, kişilerin kurumlardan mesleki hastalık raporu alamadığını, ölüm olaylarının kapatılıyor olmasının da ölenlerin yakınlarının tazminat alamamasına yol açtığını anlattı. Bilir, öncelikli görevlerinin tespiti yasa tarafından zorlaştırılan meslek hastalıklarının görünür kılınmaya çalışılması olduğunu ifade etti.

Gazeteci Gökhan Biçici ise Türkiye’deki emek hareketlerinde sosyal medyanın etkin bir araç olarak nasıl kullanıldığını anlattı. Türkiye’de ilk kez sosyal medyada işçi direnişinin en etkin kullanıldığı 51 gün süren 2005 SEKA işçilerini örnek gösterdi. Biçici, ayrıca 400 günü aşan Yörsan, TEKEL, FEDEX/UPS, DHL, THY, Metal İşçileri direnişlerini anlattı.

İnternetteki şüpheli haberleri nasıl doğrularız?

Eğitimin ikinci günü “Basında Ekonomik Bağımlılık ve Tekelleşme” adlı kitabıyla 1992 Milliyet Ödülleri Gazetecilik Dalı birincilik ödülünü kazanan, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü Öğretim üyesi Güventürk Görgülü’nün “Haber nedir? Bir metnin habere dönüşmesinin kuralları ve yöntemleri nelerdir” başlıklı sunumuyla başladı. Görgülü gazeteciliğin temel kurallarını, haber yazım tekniklerini ve haber kurgusunu anlattı.

Eğitim “Dijital Çağda Veri Doğrulama – Yalan haber çağında Veri Doğrulamaya giriş” başlığıyla sosyal medya platformlarındaki bilgileri inceleyen doğrulama platformu “Teyit.org” deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Çınar Özer ile devam etti. Sunumunda “Sosyal medyada gördüğümüz 140 karakterlik haberi nasıl doğrulayabiliriz?” sorusunun cevabını arayan Özer, yanlış bilginin internetten nasıl yayıldığını, bilgiyi doğrulama araçlarına nasıl ulaşabileceğimizi ve onları nasıl kullanabileceğimizi, güncel haber örnekleriyle anlattı.

Sunumlar Gökhan Biçici’nin “Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliğinde Sosyal Medya Araçları kullanımı” ve fotoğrafçı Soydaner Gündoğdu’nun “Mobil video ve fotoğraf kullanımına giriş” sunumuyla devam etti.

Yeşil Gazete’nin de katılım sağladığı eğitimin tamamlanmasıyla katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

Binler, Yenikapı’da buluştu: Katliam Yasası’nı geri çekin!

Sokakta yaşayan hayvanların toplatılması ve öldürülmesinin önünü açan Hayvanları Koruma Yasası'nda yapılan değişiklik, Yenikapı Miting Alanı'nda toplanan binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Kadıköy’de hayvan katliamı: 25 kedi ve köpek zehirlendi

İstanbul'un Kadıköy'e bağlı Fenerbahçe mahallesinde kimliği belirsiz kişi veya...

Salyangoz’un izinde sanat yolculuğu(m)- Gülden Akyol

'Kavramsal sanattan anlamak', anlayıp anlamadığını sorgulayarak başlar belki ama sanat üzerine okuyarak, düşünerek ve tıpkı matematik gibi öğrenerek kavrayışın gelişir. Sonrası haz ve özgürleşme...

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

EN ÇOK OKUNANLAR