Manşet

Dokuz ilde ortak miting: Sokak hayvanlarının toplatılması durdurulsun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” açıklamasının ardından sokakta yaşayan köpeklerin toplatılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Pazar günü dokuz ilde ortak gerçekleştirilen mitinglerde “Sokak hayvanlarına özgürlük”, “Barınaklar ölüm kamplarıdır” sloganları atılıldı, bin 200 belediyenin barınağı olmadığına da dikkat çekildi.

İstanbul, İzmir, Zonguldak, Eskişehir, Hatay, Keşan, Antalya, Afyonkarahisar ve Ankara‘da belediyelerin sokak köpeklerini toplamasına karşı hayvanseverler bir araya gelerek uygulamanın durdurulmasını talep etti.

‘Binlerce hayvan vahşice yok edildi’

İstanbul Kadıköy‘de yapılan eylemde yapılan açıklamada belediyelerin uygulamalarına dikkat çekildi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız belediyelerin istişare toplantılarında yapmış olduğu konuşmasındaki ‘Belediyeler barınaklar kursun ve sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara götürsün’ talimatı belediyelerce çarpıtıldı. Binlerce masum hayvan hunharca yaralanarak, işkence edilerek zulmedilerek toplatılıp, canlı canlı gömülüp karlı dağlara atılıp, vahşice yok edildiler. 2004 yılında çıkan hayvanları koruma kanununa göre belediyelere bakım evleri kurma ve kısırlaştırma işlemi yaptırma görevi verildiği halde, bin 200 belediyede hala gerçek bir bakım evi yoktur.”

‘Bütün insanlar suçlu olmayabilir ama bütün hayvanlar masum’

Kadıköy’deki mitinge Barış Manço‘nun oğlu Doğukan Manço da katıldı. Manço, köpeklerinin zehirlendiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben uzun zamandır hayvan besleyen biriyim. İlk 2 köpeğim zehirlenerek öldü. Zehirlenmenin nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Geçenlerde bir video paylaştım. 15 köpeği bir anda öldürdüler. Orası bir koruma alanı. Koruma alanında herhangi bir köpeği öldürmek suçtur, dinimizde de yeri yoktur. Bunu duyurdum ve o video 15 bin kişi tarafından paylaşıldı. Ciddi bir duyarlılık, ciddi bir farkındalık gerçekleşti ve bu konunun üzerinde duruldu. Bugün aldığım bir duyuma göre şüpheli 3 kişiden 2’sine ulaşıldı diğerinin bulunması için çalışma devam ediyor. Bütün insanlar suçlu olmayabilir ama bütün hayvanlar masum. İnsanların onları nasıl yetiştirdiğiyle alakalı.”

Ne olmuştu?

22 Aralık’ta 2021 tarihinde Gaziantep‘in Şahinbey ilçesi Beştepe Mahallesi‘nde bir sitenin bahçesinde 2 pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş, ağır yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Olayla ilgili 6 kişi gözaltına alınmış, zanlılardan 3’ü tutuklanmıştı. Köpekler ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezine teslim edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” demesinin ardından ise birçok ilde belediyeler sokak hayvanlarını toplamaya başlamıştı.

Bunların yanında, söz konusu açıklamalar sonrası hayvanlara şiddet görüntüleri de paylaşıldı. Zonguldak‘ta sokakta yaşayan bir köpek gözleri dağlanmış şekilde bulundu.