Doktor Ekrem Karakaya‘nın dün Konya Şehir Hastanesi‘nde silahla katledilmesinin ardından alınan grev kararı ile Türkiye’nin hemen her şehrinde doktorlar ve sağlık çalışanları iş bıraktı.
Çalıştıkları sağlık birimleri önünde yaptıkları eylemlerle öfkelerini ve yaslarını dile getiren sağlık çalışanları, şiddetin son bulması için haykırırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya istifa çağrısı da yaptı.
Sabah mesai saati başladığında sağlık birimlerinin önünde Karakaya için saygı duruşunda bulunan doktorlar, eylemlerine gün boyunca devam edecek.
Grev, yarın da sürecek. Kamuoyuna acil durumlar dışında hastanelere gelmemesi duyurulmuştu.

Çapa’da doktorların eylemine polis saldırısı
İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla saat 12:30’da İstanbul Çapa Tıp Fakültesi girişinde toplanıp İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyüş için toplanan binlerce sağlık emekçisi ve sendikaya polis biber gazıyla saldırdı, yürüyüşe izin vermedi.
Saldırıların ardından polis barikatı iki kez aşılarak yürüyüşe devam edildi.
Sağlık emekçilerine polis şiddeti kar etmedi. Sağlık emekçileri barikatı aştı pic.twitter.com/55T9wuFS7y
— DİSK (@diskinsesi) July 7, 2022
Olaylar sırasında fenalaşan bir polise ilk müdaheleyi darp edilen doktorlar yaptı.
Çapa'da sağlık emekçilerinin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümesine engel olmaya çalışırken bir polis fenalaşarak yere yığıldı.
Polise, engellemeye çalıştıkları sağlıkçılar müdahale etti
🔗https://t.co/XnRhI93F03 pic.twitter.com/8wuvX59gKU
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) July 7, 2022
Hasta yakını tarafından vurulmak sağlıkta şiddet değilmiş!
Öte yandan Gaziantep Valisi Davut Gül, tepki çeken paylaşımında Karakaya’nın öldürülmesini ‘menfur saldırı’ diye nitelendirerek olayın ‘sağlıkta şiddet olmadığını’ iddia etti:
“Bugün bir hekimimiz menfur bir saldırıyla hayatını kaybetti. Nereden baksanız acı bir olay ama daha acı olanı, herkesin mevzi kazanma derdinde olması! Sağlıkta şiddetin ortadan kalkması için alınabilecek tedbirler olmakla birlikte bu olayı sağlıkta şiddet gibi açıklayamayız…”
Doktor Karakaya’nın ölümüne ilşkin haberlere dün de yayın yasağı getirilmişti.

Sağlık çalışanlarına tıp fakülteleri ve öğrencilrin yanı sıra, vatanadaşlar da destek veriyor. İzmir’de İl Sağlık Müdürülüğü önünde eylem yapılırken, Ankara, Gaziantep ve pek çok ilde sokaklarda çalışanlar, öğrenciler vatandaşlar pankartlarla yürüyor.
Sosyal medyada #YaşamakİçinGöREVdeyiz diyen hekimlere, #SağlıktaSiddeteHayır ve #DoktorumaDokunma etiketleriyle destek veriliyor.
📍 İzmir / İl Sağlık Müdürlüğü
Üzgünüz, Öfkeliyiz!
Sorumlulardan Hesap Soracağız!👇https://t.co/yAL5SOvMhn pic.twitter.com/Z1OaGNt7YX
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) July 7, 2022
📍 Gaziantep
Üzgünüz, Öfkeliyiz!
Sorumlulardan Hesap Soracağız!👇https://t.co/yAL5SOvMhn pic.twitter.com/73FG4H0BNy
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) July 7, 2022
📍 İstanbul / Galata-Beyoğlu Göz Hastanesi
Üzgünüz, Öfkeliyiz!
Sorumlulardan Hesap Soracağız!👇https://t.co/yAL5SOvMhn pic.twitter.com/11iK4MV3bd
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) July 7, 2022