ManşetDoğa MücadelesiKazdağları Günlüğü

Doğu Biga Madencilik: Kazdağları’ndan gitmiyoruz

0

Kazdağları’nda altın madeni için çalışmalar yürüten ve 13 Ekim 2019 tarihinde ruhsat süresi biten Kanada merkezli Alamos Gold‘un tazminat alarak sahadan çekilme kararı aldığına dair haberler, şirketin yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yalanlandı.

Açıklamada “Maden kanunu tarafından düzenlenmiş olan ruhsat hakları ile ilgili şirketimizin bütün hakları devam etmektedir. Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yer altı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiçbir değişiklik söz konusu değildir” denildi.

‘Şirket tazminat alarak gitti’ iddiası

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada , “Ruhsat süresi bir yıl uzatılan ve ruhsatı yenilenmeyen şirket, sahayı teslim alırken taahhüt ettiği koşulları yerine getirmeden sahayı teslim etti” ifadelerini kullanmıştı.

Sonrasında basın açıklaması gerçekleştiren Su ve Vicdan Nöbeti ise şirketin 27 Ekim tarihinde işletme sahasını Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim ederek Kazdağları’ndaki varlığını sonlandırdığını söylemişti.

‘Faaliyetlerini devam ettirmek için onay bekliyor’

Bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Doğu Biga Madencilik,  açıklamasında şirketin Türkiye Cumhuriyeti kanun ve mevzuatlarına uygun şekilde kurulmuş yerli bir şirket olduğu vurguladı.

Şirketin ruhsat başvurusunu beklediği belirtilen açıklamada “Şirketimiz ne tahkim süreci içerisine girmiş ne de başka bir hukuki yola başvurmuştur. Faaliyetlerini devam ettirmekle ilgili olarak birinci otorite kurum olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile MAPEG’in temdit işlemlerini tamamlamasını beklemektedir” denildi.

‘Haber asılsız ve gerçek dışı’

Açıklamada “Haberde yer alan, şirketimizin maden ruhsatlarının satışına dönük olarak yapılan haber asılsızdır, gerçek dışıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama “Bu ve benzer asılsız haberlerin neden olacağı bizim ve hissedarlarımızın uğrayacağı zararlara ilişkin tüm yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz. Kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki; Haberde şirketimizin maden ruhsatı ile ilgili satışına dönük ifadeler tamamen gerçek dışıdır, yalandır. Şirketimizin uluslararası tahkim gereği devletten tazminat aldığına dair ifade gerçek dışıdır. Sahada Orman Bakanlığının yaptığı, tamamen mevzuattan kaynaklı bir uygulamadır” ifadeleriyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.