Kazdağları GünlüğüEkolojiManşetYerel

Doğu Biga Madencilik 200 kişiyi işten çıkardı

0
Fotoğraf: Bizim Sakarya

Kazdağları’nda protestolara sebep olan altın ve maden ocağı inşaatı yapan Kanadalı Alamosgold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik bugün Çanakkale’de Kolin Otel’de yaptığı basın açıklaması ile 200 çalışanının iş akdini feshettiğini bildirdi.

Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın madeni Projesi’nin yol açtığı ekolojik yıkımın ortaya çıkmasından sonra yoğunlaşan tepkiler nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalmış ve çalışanlarına izin vermişti.  İşletme ruhsatının 13 Ekim’de yenilenmemesi üzerine de basın açıklaması yapan firma, Bakanlığa gerekli başvuruları yaptıklarını ve temaslarını sürdürdüklerini bildirmişti.

200 çalışana ‘geçici’ işten çıkarma

Doğu Biga Madencilik’te Proje Müdürü ve şirket sözcüsü Çağrı Şen yaptığı açıklamada “Bizleri o zaman da çok üzen ve hiçbir gerçeğe dayanmayan büyük bir manipülatif ve yanlış bilgi ekseninde büyüyen bir kampanyanın sonucunda temmuz ayında protestoların olduğu bir süreç başladı. Bu dönemde biz şirket olarak çalışmalarımıza ara verdik. Sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduk” dedi.

Sahada çalışan 200 kişiyi geçici olarak işten çıkarma kararı aldıklarını duyuran Şen, “Dün almış olduğumuz üzücü karar, hepimizi derinden yaralayan, çok değerli arkadaşlarımız ile beraberliğimize ara vermemizi gerektiren bir durumdu. ‘Ara vermek’ sözünü özellikle kullanıyorum. Özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla en kısa sürede tekrardan yeniden bir araya gelip, işlerimize kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Şen, şirketin sahada çalışmaya devam etmek için gerekli ruhsatının yenilendiği taktirde işten çıkarılan kişilerin tekrar işe alınacağını duyurdu.

Ekoloji Birliği: Ekolojik yıkımdan bahsedilmedi

İşten çıkarma kararının duyurulmasından sonra açıklama yapan Ekoloji Birliği “Madencilik faaliyetlerinin bölgenin kalkınmasına ve istihdam sorununa nasıl katkıda bulunduğu konusunda güzellemelerine devam ederken kazmayı vurdukları andan itibaren Kirazlı’da sebep oldukları ekolojik yıkım konusunda en ufak bir söz dahi etmedi” ifadelerini kullandı. Açıklamada 374 bin ağacın kesilmiş olduğu ve projenin Kirazlı ekosistemine vereceği zararlar tekrar hatırlatıldı.

‘Köylüler madene muhtaç değil’

Açıklamanın devamında şirketin sağladığını söylediği istihdamın yalnızca 6 yıllık bir süre olduğu vurgulandı ve şu ifadeler kullanıldı:

Kirazlı Altın Madeni Proje alanı civarında yaşayan köylüler madene mahkum değildir ve madencilerin sosyal rüşvetlerine ihtiyaçları yoktur. Alamos Gold ÇED Raporu’na göre Kirazlı’da 6 yıl çalışacak, rezerv bittikten sonra arkasında bıraktığı ekolojik yıkıma aldırmadan çekip gidecek ve halk bu yıkımla baş başa kalacaktır.

Köylerdeki tarımsal üretimin desteklenmesi, köylerde yeni iş olanakları yaratılması ve köylülerin ihtiyaç duydukları yol, su, elektrik gibi temel altyapı ihtiyaçlarının sağlanması kamunun sorumluluğundadır. Köylerin çöp konteynerleri, cami avlularının peyzajı, çeşme yapımı, köyün gençlerinin burs gereksinimi,  madencilere bırakılmadan yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumlarınca çözülebilecek sorunlardır. Madencilerin sosyal rüşvetlerle bu ihtiyaçları çözmeleri ve köylüleri kendilerine bağlamaları kamu adına utanılacak bir durumdur. Doğu Biga, yaptığı açıklamada verdikleri sosyal rüşvetleri belirterek köylülerin başına kakmaktadır.

‘Rehabilitasyonda köylüler istihdam edilsin’

“Ruhsat belirsizliğinin bir an önce sonuca kavuşturulması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsatı yenilemeyeceğini bir an önce açıklamalıdır” ifadelerini kullanan Ekoloji Birliği, sonrasında şirkete verilen izin belgelerinin iptal edilerek rehabilitasyon çalışmalarına başlanması gerektiğini söyledi. Rehabilitasyon çalışmaları sırasında bölge halkının işe alınabileceğinin vurgulandığı açıklamada şu önerilerde bulunuldu:

Bölge halkı ve köylüler, istemeleri halinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından istihdam edilerek rehabilitasyon projesinde çalıştırılabilir ve mağduriyetleri bir ölçüde giderilebilir. Bir yandan da kamu ve yerel yönetimler tarafından bölgenin tarımsal ürünleri ve turizm değerlerinin bölgenin ve köylülerin refahı için en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda projeler geliştirilmeli,  üretim ve pazarlama kooperatifleri kurularak üretici desteklenmeli ve Kazdağı ve çevresinin değerleri temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmalıdır.

‘Şirket işçilere tazminatlarını ödemeli’

Bu karar ile halk arasında ayrımcılık yaratılması istendiğinin vurgulandığı açıklama şirkete yönelik işçilere tazminatlarının ödenmesi, sebep oldukları ekolojik yıkımın maliyetinin karşılanması ve diğer altın madeni projelerinden çekilmeleri talebiyle sonlandırıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.