ManşetTürkiyeUncategorized

Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanıyor

0

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile konuştu. Çipras’ın Konsey’e, ‘Türkiye’yi kınama ve yaptırım uygulama’ çağrısı yaptığı açıklandı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşadığı gerilim tırmanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Konseyi’ne ‘Türkiye’nin yasadışı faaliyetlerini çekincesiz bir şekilde kınama’ çağrısı yaptı. Çipras’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Başbakanı’nın bugün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telefonda konuştuğu belirtildi. Türkiye’nin adanın batısında yürüttüğü doğalgaz sondaj çalışmalarının kanunsuz faaliyetler olduğunu söyleyen Çipras, sondaj çalışmalarının koşulsuzca kınanmasını istedi. Yunanistan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal etmekte ısrar etmesi durumunda, Başbakan Çipras AB Konseyi’nin bu kanunsuz faaliyetlere dahil olanlara karşı belirli tedbirleri değerlendirmesi gerektiğini vurgulamıştır” denildi.

Kıbrıs açıklarında demirli halde bulunan Türk sondaj gemisi Fatih, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan yetkilileri tarafından Rum kesiminin ‘münhasır ekonomik bölgesinde’ olarak değerlendiriliyor. Türkiye ise bu bölgenin kendi kıta sahanlığı içinde olduğunu ve herhangi bir hak ihlalinin söz konusu olmadığını savunuyor.

Kıbrıs’tan AB’nin genişlemesine veto tehdidi

Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti de Türkiye’nin sondaj faaliyetleri karşısındaki tavrını sertleştirmediği sürece Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemesine yönelik herhangi bir anlaşmayı veto etme tehdidinde bulundu. AB üyesi 28 ülkeden bakanlar, iki Balkan ülkesiyle resmi üyelik müzakerelerinin başlatılmasını görüşmek üzere bugün Lüksemburg’da bir araya geliyor.

Diplomatların yaptığı açıklamaya göre Lefkoşa AB’den Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda daha sert yaklaşım sergilemesini talep ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, bu sondajların münhasır ticari alanını ihlal ettiğini söylerken, Türkiye, bölgenin kendi kıta sahanlığında olduğunu söylüyor.

Bugün yapılacak AB bakanları toplantısının taslak açıklamasında, Türkiye’nin ‘AB’den uzaklaşmaya devam ettiği’ belirtilerek Ankara ‘yasadışı’ sondajı durdurmaya çağrıldı.

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Temmuz’da Kıbrıs’ta

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz’u perşembe günü uğurlayacaklarını ve temmuz başında KKTC’den alınan ruhsat sahası üzerinde ilk sondaja başlanacağını söyledi.

Japonya’da konuşan  Dönmez, Fatih sondaj gemisinin ikinci sondajını Finike-1 aldı sahada devam ettiğini belirtti:  “Şu anda da sondajımız 3 bin metreleri aşmış durumda. Hedef derinliğimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin-5 bin 500 metre seviyesine inmek. Yaklaşık 100-120 günlük bir iş programımız var. Temmuz sonuna doğru hedeflenen noktaya ulaşmış olacağız. Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi enerji denkleminin dışına atmaya çalışanlar, Türkiyesiz realist bir çözümün olmadığının farkında ama ifade edemiyorlar.”

‘Yavuz gemisi, Perşembe yola çıkıyor

Uluslararası hukuka uygun olarak tüm işlemlerin devam ettirildiğini ve bundan sonra da kararlılıkla bunun sürdürüleceğine dikkati çeken Dönmez, “İkinci gemimiz de hazırlanmak üzere. Yavuz sondaj gemimizi perşembe günü uğurlayacağız. Şu anda tersanedeki bakım ve upgrade çalışmaları devam ediyor. Temmuz başı gibi KKTC’den almış olduğumuz ruhsat sahası üzerinde ilk sondajına başlamış olacak” diye konuştu.

 Operasyonları büyük oranda yerli personelle yaptıklarına ve yerlileşme oranının gittikçe arttığına da işaret eden Dönmez, “Hem Yavuz’la hem Fatih’le gerek Akdeniz’de gerekse Karadeniz’de bu sondajlarımıza devam edeceğiz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.