Doğa MücadelesiManşet

Doğaya karşı elele: Hükümetten toplu HES açılışı

0

Ajanslarda yer alan haberlere göre yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu‘nun katılacağı büyük bir törenle, aralarında çevre ve ekoloji örgütleriyle yerel halkların en fazla muhalefet ettiği HES’lerin de olduğu 112 tesisin toplu açılışı yapılacak.

Haberlere göre Devlet Su İşleri, ülke genelinde yapımı tamamlanan 112 tesisin açılışının 12 Aralık tarihinde Ankara Başkent Voleybol Salonu’nda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın katılacağı törenle yapılacağını açıkladı.

Açılışı yapılacak barajlar arasında yapımı uzun yıllardır devam eden Artvin Deriner Barajı da bulunuyor.

Aralarında barajlar, küçük HES’ler ve sulama tesislerinin bulunduğu ve toplam yatırım maliyetinin 16 milyar dolar olduğu bildirilen 112 tesisin açılışı 12.12.2012’de saat 12:00’de yapılacak!

“10.10.2010’da 110, 11.11.2011’de 111 dev tesisi hizmete sunduk, bu sene de geleneği bozmayarak, 12.12.2012 tarihinde baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri, ormanlar, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarını içeren 112 tesisin açılışını yapacağız” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Bu tesislerin hizmete alınması ile yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak. Yıllık yaklaşık 8.4 milyar kilowattsaat elektrik üretilecek, 614 milyon metreküp içme suyu sağlanacak” açıklamasını yaptı.

Açılışı yapılacak tesisler arasında doğaya büyük zararlar veren, yaşam alanlarının ve yerleşim yerlerinin sular altında kalması, insanların göç etmesi, vadilerin kurutulması, tüm canlıların su haklarının ihlal edilmesi ve su kaynaklarının özelleştirilmesi anlamına gelen büyük barajlar ve HES’ler de bulunuyor.

Başbakan Erdoğan ve Bakan Eroğlu ise çevre ve ekoloji hareketlerinin ve halkın itirazlarına rağmen bu tesislerin açılışını büyük bir törenle yapmayı tercih ediyor.

Törende verilecek mesajlar ve muhalefetin itirazları merakla bekleniyor.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.