Doğaseverlerden çağrı: Yaşasın Kuşlar!

28 kurum ve 100 bine yakın doğa severin katıldığı imza kampanyasında, Merkez Av Komisyonu'na nesli tehlikede olan kuş türlerinin avlanmasına izin verilmemesi çağrısı yapıldı.

Çevre savunucusu örgütler ve doğaseverler, Merkez Av Komisyonu’nun 8 Temmuz’da gerçekleşecek olan toplantısı öncesinde bir araya gelerek Change.org‘da #YasasinKuslar etiketiyle kampanya başlattı.

Kampanya sayfasında ayrıca “Nesli Tehlikede Altındaki Kuş Türlerinin Avı Neden Yasaklanmalı?” başlıklı rapora yer verildi.

‘Üveyik ve elmabaş patka avı yasaklansın’

28 kurum ve 100 bine yakın doğa severin katıldığı kampanyada, korunacak kuş türlerini ve av sezonu boyunca avı yasaklanacak olan türleri açıklayacak olan Komsiyon’a, nesli tehlikede olan kuş türlerinin avlanmaması için çağrı yapıldı.

Çağrıda, üveyik ve elmabaş patkanın avını tamamen yasaklanması ve nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan hiçbir kuş türünün avına izin verilmemesi talep edildi. Metinde söz konusu türlerin azalma oranlarına da yer verildi:

Türkiye’deki nesli tehlike altındaki kuş terlerinden üveyik nüfusu geçtiğimiz 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise geçtiğimiz 20 yılda yüzde 50 azaldı. Her iki tür de Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Liste verilerine göre nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan canlılar arasında bulunuyor.

‘Tek bir türün yok olması dünyamızın yok olması demek’

Metinde ayrıca Covid-19 salgınının, doğanın döngülerinin zarar görmemesinin tüm canlıların yaşamı için ne denli önemli olduğunu gösterdiği belirtildi:

Kuşlar, yalnızca görsel ve işitsel olarak bulundukları ortamları güzelleştirmekle kalmıyor, doğadaki birçok döngünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Bu yüzden bir kuş türünün yok olması doğamızın yok olması anlamına geliyor.

Kampanyada adı geçen imzacı kurumların listesi şu şekilde: AKFOD, Alakır Nehri Kardeşliği, Antalya Dostları Derneği, Artvin Borçka Karagöl Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Cahide Derneği, Çiğdemim Derneği, Çoruh Vadisi Borçkalılar Derneği, Doğa Derneği, Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, HAYTAP, Hayvanlar İçin Projeler Derneği (HİPDER), İstanbul Artvin STK Platformu, Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi, Kızılkaya Yenidünya Derneği, KİHAYKO, Kuzey Ormanları Savunması, MAGMA Dergisi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, MUÇEP, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Orman Melekleri, Simurg Kuş Yuvası Derneği, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), TTKD, Turgutlu Doğa Kültür ve Yaşam Derneği, Van ÇEV-DER, WWF-Türkiye.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR