Doğa Mücadelesi

Doğan Palut: “Ballıkayalar biz dağcıların yaşam alanı, yıkıma karşı direneceğiz”

0

Ballıkayalar Tabiat Parkı da tehdit altında. Dağcılar için en önemli tırmanış ve kamp alanlarından biri olan Kocaeli Tavşanlı yakınlarındaki Ballıkayalar vadisinden otoyol geçmesi ihtimaline ve vadinin doğal özelliğini tahrip edecek yürüyüş yolu projelerine karşı dağcılar ve tırmanışçılar mücadele başlattı. Konuyu geçen hafta Gözde Kazaz’ın özel haberiyle gündeme getirmiştik.

dogan_palut

Doğan Palut

Türkiye’nin en önemli tırmanışçılarından biri olan ve Ballıkayalar’daki tırmanış rotaları ile ilgili kitapları da bulunan Doğan Palut, bugün Açık Radyo‘da Ömer Madra ile birlikte hazırlayıp sunduğumuz Açık Yeşil‘e konuk oldu. (PROGRAMIN KAYDI HABERİN SONUNDA.) Ballıkayalar’ı tehdit eden projeleri anlatan Doğan Palut‘un verdiği bilgiye göre Ballıkayalar’a beton yürüme yolları inşa edip doğal özelliğini bozarak daha fazla turist çekmeyi hedefleyen projeler tırmanışçıların ve doğa yürüyüşü için bölgeye gelenlerin tepkisini çekiyor.

Ayrıca Üçüncü Köprü ve Körfez geçişi projeleriyle ilgili bazı otoyol bağlantılarının Ballıkayalar vadisinin içinden geçeceğine dair duyumlar aldıklarını söyleyen Palut, gerçekleşmesi halinde bu projelerin vadiyi bitireceğini belirtiyor.

Ümit Şahin, Öme Madra ve Doğan Palut Açık Radyo canlı yayın stüdyosunda (Fotoğraf: Doğan Palut)

Ümit Şahin, Ömer Madra ve Doğan Palut Açık Radyo canlı yayın stüdyosunda (Fotoğraf: Doğan Palut)

İstanbul’a yakın olması ve pek çok dağcının kaya tırmanışı ve kampçılıkla ilk tanıştığı yer olması nedeniyle dağcılar için çok önemli bir doğa alanı olan Ballıkayalar tabiat parkını korumak için dağcılar olarak çevre mücadelesi başlattıklarını söyleyen Doğan Palut, Ballıkayalar’ın tıpkı vadide yaşayan su samurları gibi dağcıların da yaşam alanı olduğunu ve söz konusu yıkım projelerine izin vermeyeceklerini söylüyor.

Cilo’da buzullar küçülüyor

Doğan Palut programda ayrıca geçen aylarda gerçekleştirdiği Hakkari Cilo tırmanışını da anlattı. Cilo buzullarının iklim değişikliği nedeniyle giderek küçüldüğünü de gözlemlediklerini söyleyen Palut, Türkiye’de dağcıların dağların ve doğanın korunmasında önemli yerleri olduğunu belirtti.

Programın kaydını aşağıda dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.