Doğan Palut: “Ballıkayalar biz dağcıların yaşam alanı, yıkıma karşı direneceğiz”

Ballıkayalar Tabiat Parkı da tehdit altında. Dağcılar için en önemli tırmanış ve kamp alanlarından biri olan Kocaeli Tavşanlı yakınlarındaki Ballıkayalar vadisinden otoyol geçmesi ihtimaline ve vadinin doğal özelliğini tahrip edecek yürüyüş yolu projelerine karşı dağcılar ve tırmanışçılar mücadele başlattı. Konuyu geçen hafta Gözde Kazaz’ın özel haberiyle gündeme getirmiştik.

dogan_palut
Doğan Palut

Türkiye’nin en önemli tırmanışçılarından biri olan ve Ballıkayalar’daki tırmanış rotaları ile ilgili kitapları da bulunan Doğan Palut, bugün Açık Radyo‘da Ömer Madra ile birlikte hazırlayıp sunduğumuz Açık Yeşil‘e konuk oldu. (PROGRAMIN KAYDI HABERİN SONUNDA.) Ballıkayalar’ı tehdit eden projeleri anlatan Doğan Palut‘un verdiği bilgiye göre Ballıkayalar’a beton yürüme yolları inşa edip doğal özelliğini bozarak daha fazla turist çekmeyi hedefleyen projeler tırmanışçıların ve doğa yürüyüşü için bölgeye gelenlerin tepkisini çekiyor.

Ayrıca Üçüncü Köprü ve Körfez geçişi projeleriyle ilgili bazı otoyol bağlantılarının Ballıkayalar vadisinin içinden geçeceğine dair duyumlar aldıklarını söyleyen Palut, gerçekleşmesi halinde bu projelerin vadiyi bitireceğini belirtiyor.

    Ümit Şahin, Öme Madra ve Doğan Palut Açık Radyo canlı yayın stüdyosunda (Fotoğraf: Doğan Palut)
Ümit Şahin, Ömer Madra ve Doğan Palut Açık Radyo canlı yayın stüdyosunda (Fotoğraf: Doğan Palut)

İstanbul’a yakın olması ve pek çok dağcının kaya tırmanışı ve kampçılıkla ilk tanıştığı yer olması nedeniyle dağcılar için çok önemli bir doğa alanı olan Ballıkayalar tabiat parkını korumak için dağcılar olarak çevre mücadelesi başlattıklarını söyleyen Doğan Palut, Ballıkayalar’ın tıpkı vadide yaşayan su samurları gibi dağcıların da yaşam alanı olduğunu ve söz konusu yıkım projelerine izin vermeyeceklerini söylüyor.

Cilo’da buzullar küçülüyor

Doğan Palut programda ayrıca geçen aylarda gerçekleştirdiği Hakkari Cilo tırmanışını da anlattı. Cilo buzullarının iklim değişikliği nedeniyle giderek küçüldüğünü de gözlemlediklerini söyleyen Palut, Türkiye’de dağcıların dağların ve doğanın korunmasında önemli yerleri olduğunu belirtti.

Programın kaydını aşağıda dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR