Doğal tarım metodları ile semt sakinlerince kurulan Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi rant tehdidi altında

İzmir’de 2003 yılında semt sakinleri tarafından doğal tarım ve sosyal paylaşımı bir araya getirmek için kurulan ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Balçova Ekolojik Komşu Bahçesi, rantın hedefinde.

 

Gazete Karınca’dan Pelin Özkaptan’ın haberine göre Bahçenin kurucularından Sema Altan, bahçenin kullanım hakkının bahçe sakinlerinde olmasına rağmen Balçova Belediye’si tarafından Ekonomi Üniversitesi’ne kiralandığını söyledi. Altan, “Bahçe ranta kurban ediliyor. Çiçeklerin, ağaçların ve sebzelerin olduğu bir bahçe kimi niye rahatsız eder ki?” dedi.

İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan ‘Ekolojik Komşu Bahçesi’ bu sorundan yola çıkarak 2003 yılında kuruldu. 2 kişinin girişimi ile kurulan bahçede 13 yıldır gönüllüler tarafından sürdürülebilir ekolojik tarım yapılıyor. Bahçede gönüllülerinin sayısı şu an 40’a yükselmiş durumda.

Fakat apartmandaki insanları toprakla buluşturan bu bahçe bugün yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya.Bahçenin yanında bulunan Ekonomi Üniversitesi bir süre önce etraftaki araziyi okula katmak için Balçova Belediyesi’nden kiraladı.

Bahçenin kurucularından Sema Altan

Altan, bahçenin yanında bulunan Ekonomi Üniversitesi’nin bir süre önce etraftaki araziyi okula katmak için almaya başladığını belirterek, “Hatta ormanın bir bölümünü dahi aldılar” dedi.

Altan, bahçe ile ilgili son durumu ise, “Şimdi de belediyesinin Fen İşleri Müdürlüğü 3 gün önce bahçe gönüllülerinden Ercüment Düşünceli’yi çağırarak Bahçe’nin Ekonomi Üniversitesi tarafından 20 yıllığına kiralandığını söylemiş.

Ben şu an yurt dışında olduğum için görüşemedim ancak Balçova’da bulunan arkadaşlarımız yetkililerle görüştü ve sadece, “15 gün içerisinde çıkmazsanız dozerle gelip bahçeyi yıkarız” demişler. Onlar da yasal evrakları görmek istemiş belediye çalışanları hiç bir evrak gösterememiş. Bu tamamen kanunsuz, işgale yönelik bir tutum.” sözleriyle özetledi.

Altan, Bahçe gönüllülerinin bahçeyi korumak için üniversite rektörüyle de görüşmek dahil her kapıyı çalacaklarını ifade ediyor.

Burası bomboş bir araziydi şimdi ise ağaçlar, çiçekler, sebzeler var her yanda diyen Sema Atan, “Dozerle gelmek nedir böyle bir alana? Eğer gerçekten dava sonuçlandıysa ve resmi olarak üniversiteye kira verildiyse, üniversite yönetimi ile Bahçe’nin kalması için görüşebiliriz.Bir insan neden böyle bir bahçeyi yıkmak ister ki?” şeklinde konuştu.

 

(Gazete Karınca)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR