Kültür-SanatManşet

Doğadan ilham alan ressam: Vincent Van Gogh 165 yaşında

0

Batı sanat tarihinin en ünlü ve etkileyici isimlerinden biri olan Hollandalı ressam Vincent Van Gogh, 1853 yılında bugün doğdu.

İşte sanatçının 37 yıllık hayatına sığdırdıkları:

-860 tanesi yağlı boya tablolar olmak üzere toplamda 2100 adet eserinin olduğu tahmin edilen sanatçı, bu eserlerin çoğunu yaşamının son iki yılında Fransa’da üretti.

-Vincent ismini, 1789-1874 yılları arasında yaşayan ve zamanının tanınmış heykeltıraşlarından olan dedesinden aldı.

-Çocukluğundan beri her zaman sessiz olan Van Gogh, gençliğinde sanat tüccarlığı yaptığı için Avrupa’nın pek çok şehrini gezdi.

-Özgün fırça darbeleri dramatik ve içgüdüsel olarak değerlendirilen sanatçı, empresyonizme tepki olarak doğan post-izlenimcilik akımının öncüleri arasında yer aldı.

-Çalışmalarının arasında otoportreleri, portreler, natürmortlar ve manzaralar yer aldı.

Buğday Tarlası 

-Yaşadığı psikotik epizodlar sebebiyle Fransa’da birkaç akıl hastanesinde tedavi gördü.

-Ünlü sanatçı Paul Gauguin’in yolunu kesmesiyle yaşadıkları olayda, geçirdiği öfke nöbeti sonucu sol kulağının bir kısmını kestiği rivayeti hâlâ kanıtlanmadı.

-27 Temmuz 1890’da kendini vurdu, iki gün sonra yaşamını yitirdi.

-Önemli eserleri arasında Otoportre serisi, Ayçiçekleri, Yıldızlı Gece, Arles’deki Yatak Odası ve Buğday Tarlası ve Kargalar bulunuyor.

-Vincent Van Gogh’un on yedi yıl boyunca, intiharından iki gün önceye dek kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplar Yapı Kredi Yayınları tarafından 2010 yılında Türkçeye çevrildi. 

-Geçtiğimiz yıl ünlü ressamın hayat hikâyesinin anlatıldığı “Loving Vincent” filmi 125 profesyonel yağlı boya ressamı tarafından çizildi.

 

(Artfulliving)

You may also like

Comments

Comments are closed.