Doğa savunucuları 699 maden ihalesinin iptali için dava açtı

MAPEG’in Nisan’da duyurduğu 699 maden sahası ihalesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle dava açıldı. Doğa savunucuları ‘Yapılan ihaleler peş peşe gelerek ülkenin her tarafının zarar görmesine neden olacak. Telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacak’ dedi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin de içinde olduğu ülke genelinde 36 dernek, platform ve vatandaşlar dün Anayasa Mahkemesi’ne 699 maden sahasının ihalesinin  “Anayasa’ya aykırılık” gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle dava açtılar.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAPEG) 29 Nisan’da açtığı 227. grup ihale sahası ilanıyla 63 ilden 699 sahanın, maden aranması için bugün ihale edileceği duyurulmuştu. Bunun ardından ekoloji derneklerinden karara tepki gösterilmiş, ihalelerle ülkenin her yanının maden işletmecilerine sunulduğu yönünde eleştiriler yapılmıştı.

İlgili haber: Ordu’dan maden ihalelerine karşı çağrı: Şirketler kazansın diye gelecek yok edilemez

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, “İktidarın doğanın, yaşam alanlarının yok edilmesine ve yeraltını, yer üstünü sermayeye sunarken iklim değişikliğinin de artmasına da neden oluyor. Ekoloji dernek ve platformları olarak hukuksal süreci devam ettiriyoruz. Daha önce de ilimizde olan çeşitli maden alanlarını kapsayan ihaleler için de dava açmıştık. Davalar devam ediyor. Şimdi de ülke genelinde 699 maden alanı ihalesine dava açtık. Bu alanlar içinde Ordu da bulunuyor” denildi.

İlgili haber: TEMA: Ordu ilinin yüzde 74’ü madenlere ruhsatlı

‘Hem hukuksal hem fiili mücadele’

ORÇEV yönetim kurulu açıklamasında hukuksal süreç yanında fiili ve meşru mücadelenin de sürdürüldüğü vurgulanarak “Hukuksal mücadele olmazsa olmazımız. Ancak yeterli değil. Halkımız toprağına, suyuna, tarım arazisine fiili mücadeleyle de sahip çıkıyor. İktidarın ihalelerle toprağımızı, suyumuzu, tarım arazilerimizin yok edilmesine hizmet etmektedir. Maden ve enerji çalışmaları talana yağmaya dönüştü. İklim değişikliği hızlanıyor” dedi.

‘Zararı büyük olacak’

Son olarak davanın gerekçesi hakkında da bilgi verilen açıklamada, “Yapılan ihaleler peş peşe gelerek ülkenin her tarafın zarar görmesine neden olacak. Telafisi mümkün olmayan zararlar oluşacak. Bu nedenle de yargı süreci bitene kadar ‘Yürütmenin Durdurulması’ talepli dava açıldı. Dava sürerken yapılan çalışmalar sonucu geri dönüşü olmayan zararların verildiğini verdiğimiz mücadele alanlarında yaşadık. Bu nedenle ihalelerin iptal edilmesi gerekiyor” denildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR