Doğa Derneği üye ve gönüllüleri tarafından hazırlanan “Doğa Günlüğü” adlı blog, Rio+20 özel yayınına başladı.
20-22 Haziran tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilecek olan Rio+20 zirvesi, 1992 yılında gerçekleştirilen tarihi çevre zirvesinin 20. yılında “geçmiş 20 yılda sürdürülebilir kalkınma adına yapılanların muhasebesini” yapmayı amaçlıyor ve “The Future we want” (“Arzu ettiğimiz gelecek”) sloganıyla yola çıkıyor.
Ancak ekolojist ve çevreciler durumdan memnun değil. Rio’daki toplantıya sadece günler kala, hem Türkiye’de hem de dünya çapında sivil girişimlerde yoğun bir “Rio’ya inanmama” durumu gözlemleniyor. Aralık 2009’unda Kopenhag’da düzenlenen COP15 İklim Değişikliği zirvesinden bu yana giderek artan “kalkınma söylemi, önerilen mevcut yöntemler ve yaklaşımlar, ve siyasi yapılarla çözüme ulaşılamayacağı” düşüncesi Rio+20 öncesinde de yoğun biçimde hissediliyor.
Doğa Derneği de Rio+20’ye bakışını şöyle özetliyor: “Doğa Derneği, çevreci söylemin sunduğu ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ ve ‘Yeşil Ekonomi’ projelerinin gezegen için gerçekçi çözümler üretmediğini kabul eden oluşumlardan biri. Çünkü gezegenimizin içinde olduğu ekolojik kriz, küresel ekonomik krizle birleşerek çok daha yakıcı bir hal aldı. Aslında iki kriz sürekli olarak birbirini tetikliyor da denebilir. Öyle ki, büyük şirketlerin küresel ekonomik düzenini yaşatmak için fazladan bir dünya daha varmış gibi yaşıyoruz ve her yılın altıncı ayında dünyanın bize bir yılda sunabileceği herşeyi tüketmiş oluyoruz.”
Doğa Derneği’nin bugün duyurusunu yaptığı günlük de kendisine “Rio+20: Sürdürülemeyen Çevreciliği 20 yılı” üst başlığını seçmiş. Rio+20 Zirvesi boyunca güncellenecek günlüğü http://gunluk.dogadernegi.org/rio20/ adresinden takip etmek mümkün.
(Yeşil Gazete)