EkolojiManşetYerel

Doğa Derneği, Gediz Deltası’nda Sonbahar Dönemi Kuş Göçü İzleme Çalışması yaptı

0

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), DKMP İzmir Şube Müdürlüğü, Doğa Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ve gönüllü gözlemcilerin katılımıyla Gediz Deltası’nda “2021 Sonbahar Dönemi Kuş Göçü İzleme Çalışması” gerçekleştirildi.

Çalışmada Gediz Deltası’nı göç döneminde ziyaret eden su kuşları ve bu kuşların yoğun olarak kullandığı habitatlar belirlenirken, kuşların yoğunlaştıkları alanlar ve sonbahar göç dönemindeki hassas habitatlar da ortaya çıkarıldı.

Kapsamlı veriler elde edildi

Göçmen su kuşu türlerinin Gediz Deltası’ndaki mevcut durumlarını araştıran Doğa Derneği Kuş İzleme Sorumlusu Ahmet Kaya, yaptıkları çalışmayla ilgili şunları anlattı:

Eylül ayında haftada dört gün boyunca deltada yaygın olarak kullandığımız gözlem noktalarında sayımlar gerçekleştirdik. Düzenli olarak gözlem yapmak, hem kuşların göç dönemindeki değişikliği hem de alandaki değişimi gösteriyor.

İki yıldır sonbahar göç döneminde bu sayımı tekrarlıyoruz. Bu sayede kapsamlı veriler elde ediyoruz. Sonbahar göç döneminde su kuşlarının deltanın hangi bölgelerini ve nasıl kullandıklarını belirledik. Deltanın iç kesimlerindeki sulak alanların kuruması nedeniyle kuşların kıyılarda büyük gruplar halinde toplandığını gördük. Kara karınlı kumkuşu, halkalı cılıbıt, küçük kumkuşu, kızılbacak gibi türler gruplar halinde göç eden ve Gediz Deltası’nın kıyılarında bir arada görülen türlerin başında geliyor.”

‘Deltayı kullanan türler ortaya çıkarıldı’

Çalışmanın, deltanın UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi için yürütülen süreç açısından çok önemli olduğunu kaydeden Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, çalışmayla Gediz Deltası’nı göç esnasında kullanan türlerin ortaya çıkarıldığını da kaydetti:

Gediz Deltası, UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerini sağlayan uluslararası ölçekte öneme sahip bir sulakalan. Doğa Derneği 2002 yılından beri bu benzersiz doğal alanın zarar görmeden yaşamaya devam etmesi için çalışmalar yürütüyor., Gediz Deltası’ndaki biyolojik çeşitliliği izlemek için gerçekleştirdiğimiz araştırmalar, Gediz Deltası Sonbahar Kuş Göçü İzleme Çalışması, deltanın göç dönemi içerisindeki hareketliliğini ve hassas habitatları ortaya koymak açısından çok değerli. Bu çalışmayla, Gediz Deltası’nı göç esnasında kullanan türler ortaya çıkarıldı. Aralarında alanda nadiren görülen türler de mevcut. Yaklaşık iki milyon yaşında olan Gediz Deltası, uzun yıllardır doğaseverlerin ve bilim insanlarının çalışmalarıyla korunuyor. İnanıyoruz ki yürüttüğümüz bu çalışmalar, deltanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesiyle taçlanacaktır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.