DünyaEkolojiManşet

Doğa bilimci Edward O. Wilson yaşamını yitirdi

0
Bilim camiasında “modern zamanların Darwin’i” olarak da bilinen ABD‘li doğa bilimci  Edward O. Wilson, hayata veda etti. Kendi adını taşıyan vakıftan yapılan açıklamada Wilson’un pazar günü, 92 yaşında Massachusetts’te hayatını kaybettiği belirtildi.

Yarı-Dünya Projesi

Wilson’ın Yarı Dünya Projesi , 10 milyon yıldır görülmeyen bir hızla gerçekleşen türlerin yok olma sürecini tersine çevirmek ve  yeterli çeşitlilikte, doğru  bağlantılara sahip ekosistemlerin olması için gezegenin kara ve denizlerinin en az yarısının korunması çağrısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, dünya ülkelerini, 2030 yılına kadar topraklarının ve sularının %30’unu – şu anda bir tür koruma altındaki alanın neredeyse iki katı – koruma taahhüdü vermeye çağırmıştı; bu, “30’a 30” olarak bilinen ve kısmen Wilson’dan ilham alan bir hedef olarak belirtiliyor.

400’den fazla karınca türü keşfetti

ABD’nin güneyindeki Alabama eyaletinde doğan Wilson, 10 yaşındayken ormanda böcek ve kelebek toplayarak başladığı “entomolog”luk yolculuğunda, 70 yılını Harvard Üniversitesi’nde bilim insanı olarak geçirmişti.

400’den fazla karınca türü keşfeden Edward O. Wilson, en büyük başarılarından birinin, karıncaların, kimyasallar yayarak tehlikeyi ve yiyecek izlerini nasıl ilettiğini bulmak olduğunu söylemişti.

Wilson, 1975 tarihli “Sociobiology: the New Synthesis” adlı kitabında,  özgecilik veya düşmanlık gibi insan davranışlarının çevresel etkenler veya “yetiştirme” yerine genler veya “doğa” tarafından belirlendiği şeklinde yorumlaması yüzünden eleştirilere uğramış; teorinin “öjeni” (belirli kalıtsal özelliklere sahip insanların çoğalmasını destekleyen ve insan geninin kalitesini artırmayı amaçlayan etkinliklerin savunusu) esintileri taşıdığı öne sürülmüştü.

Wilson, kuzeydoğu ABD’de bir emekli topluluğunda yaşıyordu ve kısa süre önce biyolojik çeşitlilik üzerine uzun bir kitap serisinin sonuncusunu yayımlamıştı .

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.