Doğa MücadelesiManşet

Doğa Amik Ovası’nı geri aldı

0

Hatay‘ın Amik Ovası, şiddetli yağışlar ve Asi Nehri’nin taşması sonucu Göle döndü, 7 köy tamamen sular alında kaldı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Amik Ovası’nda 100 bin dekar arazinin sular altında kaldığını söyledi.

Amik Gölü’nün 1955’de başlanan ve 1980’da tamamlanan kurutulmasının ardından elde edilen araziler, topraksız köylülere 10’ar dönüm olarak dağıtılınca buralarda irili ufaklı köyler kuruldu. O yıllardan bu yana tarım arazisi olarak kullanılan bölgeden geçen Asi Nehri, Karasu ve Afrin Çayları, ocak ayında başlayan şiddetli sağanak yağışlar nedeniyle taşınca, Amik Ovası sular altında kaldı. Yer yer su seviyesi 2 metreye kadar yükseldi, ovadaki 7 köy de tamamen sular altında kaldı. Reyhanlı Kaymakamlığı, ulaşım sağlanamayan köylere gıda yardımı gönderirken ev ve ahırları sular altında kalan köylüler perişan oldu. Kurutulan Amik Gölü üzerine kurulan Karacannık Köyü’nde evlerini su basan köylüler, yaşadıkları manzara karşısında şaşkına döndü. Köyde su seviyesinin 1 metreyi bulduğunu belirten Ahmet Döner, Amik Gölü kurutulduğu yıllarda buraya gelip yerleştik, hiç bu kadar büyük bir sel felaketi yaşamamıştık. Evlerimizin ahırlarımızın içi su doldu. Amik Ovası tekrar Amik Gölü oldu dedi.

Hatay VALİSİ SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de helikopterle sel basan bölgeleri gezdi. Bölgede yaptığı incelemenin ardından Alaattin Köyü yakınlarında açıklama yapan Vali Celalettin Lekesiz, Amik Ovası’nda yaklaşık 100 bin dekar alan sular altında kaldı. Bunun birinci nedeni 30-40 yıl sonra ilk kez bu kadar yağış olması, diğeri ise yaz sezonunda tahliye kanallarına yapılan toprak setlerin iş bittikten sonra tam olarak açılmamasıdır. Sel suları ortalama 82 santimetreye kadar yükseldi ancak son 2 gündür yapılan çalışmalarla su seviyesi 9 santimetre düşürüldü dedi.

Suların çekilmesinin ardından bölgedeki hasarın belirleneceğini vurgulayan Lekesiz, Hatay Havaalanı’ndaki sel sularının da tahliye edilmesi için çalışmalara aralıksız devam edildiğini kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.