ManşetMedya-İnternetTürkiye

Diyarbakır’da operasyon: Gazeteci ve siyasetçiler de dahil 100’ün üzerinde gözaltı

0
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın talimatıyla bugün (25 Nisan) sabah saatlerinde Emniyet Müdürlüğü‘ne bağlı Terörle Mücadele Şube ekipleri eşzamanlı olarak yüzlerce adrese operasyon düzenledi.

Operasyonda aralarında Baro, STK’ler ve gazetecilerin bulunduğu farklı meslek gruplarından 150 kişi gözaltına alındı. Aralarında Mezopotamya Ajansı, Yeni Yaşam Gazetesi ve JINNEWS‘ten basın emekçilerinin de bulunduğu 11 gazeteci de gözaltına alındı.

‘Bu operasyon gözdağı ve tehdittir’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), aralarında gazeteci, siyasetçi, hukukçu ve sendika yöneticilerinin de olduğu 100’ü aşkın kişinin gözaltına alınmasına, şöyle tepki gösterdi:

“Tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde yargı eliyle gerçekleştirilen saldırıda aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, üyelerimiz, gazeteciler, hukukçular ve sanatçıların da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

“AKP iktidarı ve güdümündeki yargının gerçekleştirdiği bu saldırının nedenini toplum da biz de gayet iyi biliyoruz. 2015’ten bu yana siyasi darbeler, katliamlar, kara propaganda, özel savaş yöntemleri, tehdit, şantaj ve her türlü saldırıyla ömrünü uzatmaya çalışan iktidar, bu sabah gerçekleştirdiği gözaltı furyasıyla da 14 Mayıs seçimlerine yönelik yeni bir darbe sürecini başlatmıştır. Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur. Bu operasyon topluma ve onun siyasi tercihlerine açık bir gözdağı ve tehdittir. “

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de gözaltılara dair sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, parti yöneticilerinin de gözaltına alındığını duyurdu:

“Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!”

Diyarbakır Barosu tarafından ise dosyaya gizlilik kararı getirildiği açıklanarak şu açıklama paylaşıldı:

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır.

Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır.”

Özgürlük için Hukukçular Derneği‘nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.