Ekolojik YaşamManşet

Diyarbakır’da, Kobane’nin ekolojik yeniden inşası forumu: ‘Bir düşün örülmesi’

0

Diyarbakır’da 22 Mart Pazar günü Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda ‘Bir düşün örülmesi’ şiarı ile bir araya gelen Kobanê’nin Yeniden İnşası Platformu ile Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Kobanê’nin yeniden inşası sürecine ilişkin toplantı gerçekleştirdi.

23.kobaniyi yeniden inşa platformu.yeşil gazete

Kobanê’nin yeniden inşasına katkına bulunmak amacıyla Buka Baranê Kolektifi’nin “Bir düşün örülmesi” fikri ile bir araya gelen Kobanê’nin Yeniden İnşası Platformu ile Mezopotamya Ekoloji Hareketi biraraya geldi. Kobanê’nin yeniden inşasına dönük projelerin tartışıldığı toplantıya ayrıca Kobanê Dış İlişkiler Sorumlusu İdris Nasan da katıldı. Toplantıda Kobanê’nin yeniden inşasına dönük projeler tartışıldı. Yerdeniz Kolektifi, Yerdeniz Evleri  (Mala Jiyanê) konusunda Jıngeh Ekoloji Kolektifi kentsel analiz, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ise mimari insan ilişkileri ve ev modeli konularında alternatif sunumlar gerçekleştirdi.

Tartışılan konu başlıkları

Ardından Peyzaj ve Parklar başlığı altında; park yerine bir araya gelme alanları (ortak çamaşırhaneler, tandır evleri, kültür merkezleri), yenilebilir peyzaj, sulamak, yağmur suyu sarnıçları. Evler başlığı altında; Alker, Earthship, saman ev, yöresel mimari, direniş evleri ya da Kobanê evleri, Ulaşım başlığı altında; otomobil ideolojisine karşı yaşam, toplu ulaşım, bisiklet yolları, yürüyüş yolları alternatifleri tartışıldı. Enerji başlığı altında; güneş panelleri ve alternatif çözümler, güneş enerji sistemleri,  suyu güneş enerjisi ile nakletme, enerjiyi neden dikkatli kullanmalıyız, enerji mimari ilişkisi Güneş enerjisi/ Rüzgar enerjisi konuları tartışıldı.

‘Çalışmaları önemsiyoruz’

Ardından Kobanê ‘den gelen Kobanê’nin Yeniden İnşası Dış İlişkiler Sorumlusu İdris Nasan, bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, Kobanê’nin yeniden inşası sürecinde emek veren herkesin çabasının kendileri için değerli olduğuna dikkat çeken İdris, “Bu güne kadar Kobanê’deki süreçlerden kaynaklı insani bütün çabaları selamlıyoruz o anlamda Kobanê’nin yeniden inşası sürecindeki çalışmaları da önemsiyoruz” dedi. İdris, gösterilen emek, fedakârlık ve şahadetlerin amacına ulaşmasını umut ettiğini ifade ederek, “DAİŞ’in Kobanê’ye saldırılmasının nedeni Kobanê’nin tüm ihtiyaçlarını merkezden değil çevreden yapış olmasıydı. Kobanê çevresinde 300-400 tane köy var. Eskiden beri Kobanê’de günlük ihtiyaç sistemin rejimine göre sürdürülüyordu. Örneğin su ihtiyacı Kobanê’nin kuzeyinde 50 kilometre uzaklıktan, elektrik ihtiyacı Kobanê’nin güneyinde 50 kilometre uzaklığında, gıda ihtiyacı ise Kobanê’nin batısından 80 kilometre uzaktaki merkezlerden geliyordu. Kuşatmanın 4 koldan olması tüm ihtiyaçların kesilmesi içindi” dedi.

‘Savaş artıkları temizlenmeli’

Kobanê’de su ihtiyacının kuyulardan karşılandığını ifade eden İdris, kuyu sularının temiz olmamasından kaynaklı hastalıklara yol açtığını ifade etti. Tüm bu savaş süreçlerinden kaynaklı sadece gıda sorunu değil savaş sonrası kalıntıların Kobanê özgürleştikten sonra da ciddi sorunlara neden olduğunu dile getiren İdris, bu süreçte sadece 20 sivilin bomba artıkları ve uzaktan kumandalı sistemler yüzünden yaşamlarını yitirdiğini dile getirdi. İdris, bu nedenle kentte ilk önce savaş artıklarının temizlenmesi gerektiğini belirterek, dönüşlerin başlaması ile birlikte ailelerin yaşamsal anlamda güvenliğini sağlamak önemli biz kanton olarak kendi öz gücümüzle kendi kendini ayakta tutacak bir proje oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde belirtti.

‘Tartışmalar artık pratikleşmeli’

Kobanê’nin ekonomik anlamda yer altı zenginlikleri açısından yeterli olduğuna dikkat çeken İdris, “Kobanê’nin yeniden inşası noktasında ekolojik bir yaşam kurma kaygısını önemsiyoruz. Bu zaten demokratik ulusun inşasında bir ön ayaktır. Kanton olarak ezilen tüm hakların kurtuluşu sadece askeri değil düşünsel ve sosyal özgürleşme olarak yapmak istiyoruz. Bu anlamda ekoloji ilkesi anayasamızda var. Uygulamasını da yapacağız temaslarla birlikle her fırsatta ortak bir paydada birleşerek bu tartışmaları sonlandırıp artık pratize etmek istiyoruz” diye belirtti.

(Jinha)

You may also like

Comments

Comments are closed.