2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİHayvan HaklarıManşetTürkiye

Diyar Galeria’da mahsur kalan hayvanlar için zamanla yarışılıyor: Bina yıkılacak

0

Haber: İnanç YILDIZ

*

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır’da dört bloklu Diyar Galeria’nın bir bloğu yıkıldı, diğer üç blok ise hasar aldı. Yıkılmayan bloklardaki insanlar tahliye edilirken, 12 kedi, 1 köpek ve 1 kuş mahsur kaldı. Etrafı güvenlik şeridine alınan ve kimsenin yaklaştırılmadığı enkaz altında kalanların arama kurtarma çalışmaları bitirildi ancak hayvanların kurtarılması için yapılan tüm girişimler, binalar riskli olduğu gerekçesiyle  sonuçsuz kaldı.

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Leyla Naz Eren, 15 gündür açlık ve susuzlukla yaşam mücadelesi veren hayvanlar için zamanla yarıştıklarını söyledi.

Deprem sonrası hayvanların travmatize olup etrafa kaçıştıkları için bulunamadığını, insanların mecburen konutlarını terk etmek zorunda kaldığını anlatan Eren, hala binada mahsur durumda olan hayvanların kurtarılması için bütün kurumlarla iletişime geçtiklerini, ancak yetkili kurumu bir türlü bulamadıklarını dile getirdi:

“Bir emniyete, bir savcılığa, bir çevre şehircilik müdürlüğüne, bir AFAD il müdürüne, sürekli böyle birinden diğerine yönlendirmeler oldu ama asıl yetkiliyi hâlâ bulabilmiş değilim. En son AFAD müdürüyle görüştüğümüzde oraya girmenin çok riskli olduğunu en ufak sarsıntıda yıkılacağını, bu yüzden hayvanları tahliye etmeden binaların yıkılacağını söylediler.”

İnsan olsa kurtaracaklarmış

Vinç ile bina dışından hayvanların alınabileceğine dair çözüm önerisi sunduklarını dile getiren Eren, zeminin çok hassas olduğu için iş makinesiyle girilmesi halinde binanın yıkılabileceğinin kendilerine iletildiğini belirtti. Eren buna karşın “İçeride insan olsaydı, risk göze alınıp girilmeyecek miydi? Bu insanları kurtarmayacak mıydınız” diye sorduklarını ve “kurtaracaktık” yanıtını aldığını söyledi.

AFAD’ın neden hayvan kurtarma birimi yok?’

Zamanla yarıştıklarını dile getiren Eren şunları söyledi:

“15 gün oldu ve 15 gündür bu yüzden açlık susuzlukla yaşam mücadelesi veriyorlar. Henüz yaşayan hayvanlar da var. En büyük eksiklik Türkiye’nin deprem bölgesi olmasına rağmen, AFAD ekiplerinin bir hayvan arama kurtarma biriminin olmamasıdır. Binada kalan hayvanlar şu an ölüme terk edildi diyebiliriz. Binaların başlarına yıkılmasını bekliyorlar”

‘Kedimin peşinden koştum ama yakalayamadım’

Binada mahsur kalan kedilerden birinin sahibi olan Sena Yaman, kendilerini şanslı saydıklarını; yan bloklarının tamamen çöktüğünü ve 89 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Deprem anında hayvanların daha hassas olduğunu belirten Yaman, kedisinin peşinden koştuğunu ve üzerine atladığını ama yakalayamadığını ifade ederek, kedisinin çıldırmış gibi sağa sola koştuğunu anlattı. Sonrasında evlerinde çöküntü olduğunu, molozların üzerlerine düştüğü ve elektriklerin kesildiğini anlatan Yaman, bunun üzerine kedisini bir daha göremediğini belirtti.

‘AFAD: Görev tanımında hayvanları kurtarmak yok’

Deprem sonrası ulaştıkları AFAD yetkililerinin kendilerine önce komşularını çıkartacaklarını ardından hayvanlar için çalışma başlatacaklarının söylediğini belirten Yaman, kendilerinin de bu süre içinde hiç bir kimseyi rahatsız etmediklerini dile getirdi. Enkaz çalışmaları bittikten sonra gittiğinde AFAD’dan kimseyi alanda göremediğini belirten Sena Yaman, şunları söyledi:

“20 yaşındayım, üniversite sınavına hazırlanıyorum ve hayatımda yapmadığım şeyleri yaptım. Ben gece 4.30’a kadar santralde bekliyorum ki AFAD’dan biri beni ciddiye alsın, biri bana yardım etsin, biri bana yol göstersin diye. 112’yi arıyorum. 112’den AFAD’a bağlanıyorum, itfaiyeyi arıyorum, belediyeyi arıyorum, valiliği arıyorum. Herkes ‘bizim ilgi alanımız değil, öbür yere gidin’ diye birbirlerine yolluyorlar. Kimse yardım etmiyor.  Maraş‘ta Antep’te, Malatya‘da oranın AFAD görevlileri ne şekilde olan binalara girip o hayvanları kurtarıyorlar, bunu görüyorum. Ve ben en sonunda yalvar yakar bir şekilde bir AFAD’ın en üstündeki bir görevlinin numarasını buldum. Beyfendinin bana dediği şey ‘AFAD olarak benim görev tanımında hayvanları kurtarmak yok, insanları kurtarmak var. İtfaiyeyi arayacaksınız’ dedi. İtfaiyeyi arıyoruz, itfaiye de bize diyor ki ‘orası deprem dolayısıyla çöken bir bina olduğu için AFAD’ın yetki alanında biz bir şey yapamayız.’ Ondan sonra ‘Biz vinç kiralayalım. Hayvan sahipleri olarak kendimize girebiliriz. Bunun insiyatifini alıyoruz, nereye imza atmamız gerekiyorsa atarız’ dedik. Buna da müsaade etmediler.”

‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz’

Deprem anında annesiyle babasını dışarı çıkardığını ancak kedilerine ulaşamadığını söyleyen Ezra Elbistan’ın 3 kedisi de binada mahsur kalmış durumda. Elbistan, o an duvar çöktüğü için ‘bir daha gelemeyebilirim’ diye 10 kilo kedi mamasını açıp binadan aşağıya inmiş. Şu anda binaya yaklaştırmadıklarını söyleyen Elbistan, “Ulaşabildiğimiz muhatap olan hiç kimse yok. Herkes birbirine yönlendiriyor, ‘talimat gelse yaparız’ diyorlar. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz açıkçası” dedi.

Kedilerinin kendisinin evladı gibi olduğunu ve yıllardır beraber yaşadıklarını anlatan Elbistan, “İlk gün bile çok utanarak sıkılarak insanlara, AFAD’a, yetkililere bunu söyledik. Acımız var, hepimizin acısı, benim bütün komşularım gitti. Bu kadar insan odaklı, insan yaşamını hiyerarşisi kurmalarını zaten anlamlandıramıyorum ve korkunç öfke doluyum ve bizi çaresiz bırakmanın dışında bir şey yapmıyorlar” diye konuştu.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.