EmekManşetTürkiye

DİSK-AR, TÜİK istatistiklerini yalanladı: Gerçek işsizlik 10 milyona dayanmış durumda

0
Fotoğraf: Shutterstock

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) geçtiğimiz gün yayınladığı işsizlik istatistiklerinin ardından kendi verilerini açıkladı.

Açıklamada “TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik işten çıkarma yasağı sebebiyle gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Gerçek işsizlik 10 milyona dayanmış durumda” ifadeleri kullanıldı.

TÜİK verileri ne söylüyor?

TÜİK tarafından açıklanan verilerde 2021 yılının ilk çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 12,9 olarak açıklanmıştı. Atıl iş gücünün ise yüzde 27,8 olduğu belirtilmişti.

TÜİK, 2020 1. çeyrekte 4 milyon 28 bin olan mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısını 2021 1. çeyrekte 90 binlik bir artışla 4 milyon 118 bin olarak açıkladı.

‘İşten çıkarma yasağı hesaba katılmıyor’

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada ise “Yaptığımız hesaplamaya göre ise 2020 birinci çeyrekte 7 milyon 362 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı 2021 birinci çeyrekte 2 milyon 531 bin artışla 9 milyon 893 bin olarak gerçekleşti” denildi.

Açıklamada “TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik işten çıkarma yasağı sebebiyle gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Gerçek işsizlik 10 milyona dayanmış durumda” ifadeleri kullanıldı. Raporda öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

  • Covid-19 salgınının işgücü piyasalarında yarattığı tahribattan gençler daha fazla etkileniyor.
  • Türkiye genç işsizliğinde dünyada ön sıralarda.
  • Türkiye Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan (NEET) gençlerde OECD ve AB ülkeleri içinde ilk sırada.
  • Gerçek işsiz sayısı bir yılda 2,5 milyon kişi arttı.
  • Covid-19’un yarattığı işsizlikten kadınlar daha fazla etkileniyor.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.