Doğa

#Dirennehir için Büyük Atlayış 2013

0

Büyük Atlama (Big Jump), nehirlerin yaşaması için tüm Avrupa’da 2005 yılından bu yana Temmuz’un ikinci pazar günü aynı saatte binlerce insanın nehirlere atlamasıyla gerçekleşen bir etkinlik.

Geçtiğimiz yıl Büyük Atlama Avrupa’nın birçok ülkesinde 115 farklı alanda düzenlendi.

www.rivernet.org/bigjump

Büyük atlama, insanlarla nehirleri barıştırmayı hedefliyor. Bu organizasyonile halkın nehirlerini ve göllerini yeniden kazanmalarını sağlaması ve bu alanlarla insanlar arasındaki güçlü bağları yenilemesi amaçlanıyor.

Organizasyon 2002 yılında pilot bir “Büyük Atlama” ile “Uluslararası Elbe Yüzme Günü”

olarak düzenlendi. Avrupa’nın en meşhur nehri Elbe’nin yeniden keşfedilişinin kutlanışı için 100.000 kişi bu etkinlikle bir araya geldi.http://www.rivernet.org/elbe/general/badetag_e.htm

Elbe Nehri’nin Çek Cumhuriyeti’ndeki kaynağından, Doğu Almanya’ya, Hamburg’daki halice kadar 55 yüzme noktası 200’den fazla yerel grup tarafından belirlendi ve yüzme günü organize edildi. Elbe nehri gibi diğer nehirlerde, havzalarda, ülkelerde, her yerdebu etkinliğin gerçekleşmesi için daha büyük çaplı bir organizasyon başlatıldı.

Böylece gitgide büyüyen “Büyük Atlama” özetle; insanların doğayı korudukları ve tekrar temiz ve yaşayan nehir isteklerini duyurdukları, nehirler yüzme günüdür.

Büyük Atlama etkinliğinin Avrupa’daki tüm nehir havzalarında gerçekleşecek “Avrupa Nehir

Yüzme Günü” organizasyonları ile doruğa çıkması hedefleniyor.

Bu organizasyonlarda nehirlerin kutlaması daha da büyük katılımlarla yapılacak, herkes yine

aynı gün, aynı saatte, kaynağından okyanusa kadar tüm Avrupa nehirlerinde yüzecek.

İlk sene Alakır, Burdur, Halfeti ve Hasankeyf’te gerçekleştirdiğimiz bu keyifli ve anlamlı etkinliğin yapıldığı alanlara, 2012’de Akyaka, Ankara Tahtacıörencik, Antalya Köprüçay, Aydın, Urfa Birecik, Bursa, Cunda Adası, Çanakkale, Edirne, Ergene, Hatay, İstanbul, Balıkesir, Kazdağları, Köyceğiz, Kuşadası, Manisa, Maraş, Mardin, Ölüdeniz, Van ve Yuvarlakçay da katıldı.

Bu sene de yaklaşık 40 değişik noktada #dirennehir sloganıyla Büyük Atlama geçekleşecek.

Yeşil Gazete

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.