Kültür-SanatManşet

Dina Etnic Ensemble konseri ve Kadınla Barış

0

Dina Etnic Ensemble (Çiğdem Ergun Güvenç, Feryal Günal, Aslıgül Şahiner Tuğçe Temir, Bircan Katırcı, Nazlı Ezgi Canbay, Dilan Özgün) 25 Kasım Günü Saat 20:00’de Bursa Nazım Hikmet Kültürevi’nde verdiği bir konserle Bursa’lıları kendilerine hayran bıraktı.

Konser boyunca Türkçe, Gürcüce, Lazca, Zazaca, Makedonca, Lehçe, Yunanca, İspanyolca, Arapça şarkılar seslendiren grup, çok çeşitli etnik enstrümanlarla, farklı dil ve kültürlerin ezgilerini dinleyicilerle buluşturdu.

“Kadın kadındır, çiçek babandır”

8

Her şarkı öncesi şarkının hikayesini anlatan grup Polonya ezgisi olan “Ketrin” şarkısı öncesinde “ Şarkıdaki aşk hikayesinde delikanlı benim güzel ve narin çiçeğim diye sevdiğini söylüyor. Çiçek olmak çok güzel fakat bu kadar kadına şiddetin var olduğu bir dünyada çiçek diye anılmak ve narinlik vurgusu bize çok da anlamlı gelmiyor açıkçası.” diyerek feminist kadınların  “Kadın kadındır, çiçek babandır.” sloganını sahnede bir kez daha dillendirdiler.

Konser boyunca ağıtlara da yer veren grup, 10 Ekim Ankara katliamı, Aylan Bebek, Kazım Koyuncu, yapılmak istenen nükleer santraller ve daha nicelerine vurgu yaparak;  sürgünlerin, ölümlerin, kadın katliamlarının olmadığı, Barış ve Eşitliğin olduğu bir dünya istediklerini ifade ettiler.

9

Sahnede,“Dina” isminin insanlığa 70 dili öğreten melekten geldiğini anlatan grup, “Tüm kadınlar şarkı söylemenin yanında çalgı da çalsın. Bizler kendi müziğimizi kendimiz yapabilelim istedik” diyerek erkeklerin müzik de dahil olmak üzere tüm alanlarda var olduklarını, kadınların patriarkal sistem içerisinde müzikle uğraşmaya, özellikle enstrüman çalmaya imkan bulamadıklarını, bu nedenle sadece kadınlardan oluştuklarını ve tüm grup üyelerinin birden çok enstrüman çalmayı öğrendiklerinden bahsettiler.

Seyirciler tarafından bitmesi istenmeyen konser Barış dilekleri ile son buldu.

 

Haber: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.