‘Dezenformasyon düzenlemesi’ TBMM’ye sunulacak

AKP'li Mahir Ünal, Avrupa Birliği'nde onaylanan Dijital Hizmetler Yasası'nı içeriğinin olduğu gibi AKP ve MHP'nin önereceği "Dijezenformasyon Yasası"na aktarılacağını söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir ÜnalAvrupa Birliği’nde (AB) 23 Nisan’da kabul edilen Dijital Hizmet Yasası’nın olduğu gibi Dijital Yasa Teklifi’ne aktarılacağını söyledi.

Ünal, düzenlemenin taslağı üzerinde MHP ile mutabakat sağlandığını belirterek, “Önümüzdeki günlerde bir toplantı daha gerçekleştireceğiz. Ondan sonra hızla bu düzenlemeyi Meclis’e sunacağız” dedi.

Yeni düzenleme, sosyal medya platformlarına yeni sorumluluklar getirecek ve yalan haberin yayılmasını engellemeye yönelik esaslar belirleyecek. Ayrıca, basılı olmayan internet medyasında çalışan gazetecilerin de Basın Kanunu kapsamına alınması gündemde.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, daha önce yasa ile ilgili açıklamasında “Sosyal medyayla ilgili bir düzenleme yapmıyoruz. Biz, dezenformasyonla ilgili bir düzenleme yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Düzenlemenin dijital platform algoritmalarında şeffaflığın arttırılacağını öne süren Ünal, “Algoritmaların şeffaflık konusu özellikle dezenformasyonun denetiminde önemli bir nokta bizim için. Bunlarla ilgili alt düzenlemeler getirilecek” şeklinde konuştu.

AB Dijital Hizmetler Yasası’nda ne var?

Avrupa Dijital Hizmetler Yasası’nın “internette bir dönüm noktası” olduğunu söyleyen Ünal, “Gerçek hayatta yasa dışı olanın, internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesi esas alınıyor. Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak” dedi.

AB‘de 1 Ocak 2024 itibariyle geçerli olacak bu yasa Avrupa’daki tüm teknoloji şirketlerine büyüklüklüklerine göre farklı sorumlulklar getiriyor. Yasayla şirketlerin, kullanıcıları yönlendiren aldatıcı arayüzleri ve kişinin cinsel yönelimine, dinine ya da etnik kökenine dayanan hedefli reklamları kullanması yasaklanıyor.

Yeni yasa, teknoloji şirketlerinin hangi içeriğin kaldırılabileceğine yönelik  kendi politikalarını belirledikleri bir dönemi sona erdiriyor ve daha sıkı denetlenmeler öngörüyor. Bunun yanı sıra yasa kapsamında yanlış bilgilerin yayılmasını önlemesine karşılık sıkı önlemler de yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR