Dersim’de ormanlık alana katı atık tesisine karşı tepkiler dinmiyor

Dersim'de 18 hektarlık ormanlık alanda yapılmak istenen katı atık tesisine karşı çıkan köylüler, bir kez daha belediye önünde toplanarak projeden vaz geçilmesini istedi.

Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu üyeleri ve Dersimliler, kentin Sütlüce bölgesinde merkez belediyesi öncülüğündeki Dersim Katı Atık Birliği (DER-KAB) tarafından ormanlık alanda yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisine karşı bir kez daha sokağa çıktı.

Platformun çağrısıyla, bir araya gelen çok sayıda bölge sakini ve yurttaş, “Doğayı Yok Edersen, Sen de Yok Olursun, Doğama Dokunma, Kırmızı Dağ’ı 2. İliç Yaptırmayacağız!” pankartıyla belediye binası önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüdü.

Munzurpress’in aktardığına göre, burada platform adına açıklama yapan Avukat Özgür Ulaş Kaplan şunları söyledi:

“Bu projenin yapılacağı alana ilişkin yöre insanı uzun bir süredir itirazlarda bulunuyor. Yapılacağı alanda 55 bin ağaç kesilecek. Mahkeme bilirkişi raporlarıyla tespit edilen rakam 54 bin 900 ağacın yollar hariç kesileceği yönünde. Bu mücadele sadece orada yaşayan köylülerin mücadelesi değil. Bunu defalarca dile getirdik. Bunları dile getirirken de bilimsel temellere, bilirkişiler tarafından hazırlanan raporları ortaya koyduk. ”

Dersim’de katı atık tesisini yanlarında getirdikleri hayvanlarıyla protesto ettiler

‘Maçoğlu usulsüz işlem yapıyor’

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun ihaleyi alan şirketin sahayı ziyareti sırasında yöre halkının demokratik tepkilerine karşı jandarmadan yardım talep ettiğini söyleyen Av. Kaplan, “21 Şubat tarihinde Maçoğlu, Orman Genel Müdürlüğü’ne ağaçların kesilmesi için yazı yazmış. Kendisi burada dahi değil. Aylardır burada olmayan, bir ay sonra belediye başkanlık görevi bitecek bir insanın bu meselede taraf olması bir yana bu yazının ne şekilde yazıldığı da belli değil.  Usulsüz işlemlerle bu projeyi gerçekleştirmek istiyorlar. Bu kadar ısrarı da biz anlamış değiliz” dedi.

Projeden vaz geçmek için hala vakit olduğunu söyleyen Kaplan, “Henüz ormandan kesin izin kararı alınmış değil. Aktarılan bir fon söz konusu değil. Şirkete ödenmiş bir para yok. Bu aşamada projeden vazgeçilmesi halinde herhangi bir tazmin yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Bu projeden her an vazgeçilebilir, doğa katledilmeyebilir, farklı bir alanda yapılabilir” dedi.

Köylüler, 18 hektara yayılacak katı atık işleme tesisi yüzünden tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını ve ekosistemin zarar göreceğini, bölgede yaygın olan arıcılık faaliyetlerinin de zarar göreceğini söylüyor. Tesis, Dersimlilerce kutsal sayılan inanç merkezlerinin de çok yakınında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR