2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Deprem ‘sansürü’nde üçüncü hafta: Soruşturmalar ve ilk tutuklamalar

0
deprem

6 Şubat’ta meydana Kahramanmaraş merkezli iki depremin üçüncü haftası geride kalırken, 27 Şubat’ta Osmaniye’den iki gazeteci şehirde depremzedelere ayrılan çadırların akıbeti ile ilgili paylaşımları gerekçe gösterilerek “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla tutuklandı.

Bu gelişmeyle birlikte 6 Şubat-27 Şubat arası depremle ilgili haberleri nedeniyle iki gazeteci tutuklanırken, beş gazeteci de gözaltına alındı, dört gazeteciye yönelik soruşturma başlatıldı. Bu sürede en az 11 gazeteciye yönelik 12 fiziksel saldırı veya saldırı girişimi olurken, 14 gazeteci ise deprem bölgesinde çalıştıkları bölgelerde kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle engellendi. En az üç gazeteci hükümet yanlısı basın mensuplarınca hedef gösterildi; üç televizyon kanalı ceza aldı.

27 Şubat’ta Osmaniye’de Mutlu Şehir Osmaniye internet sitesinin yöneticisi gazeteci Ali İmat ve kardeşi gazeteci İbrahim İmat, depremzedelere yardım için gelen çadırların bekletildiğine ilişkin yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan Ali ve İbrahim İmat hakkında, Türk Ceza Kanununun “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu” başlığını taşıyan ve sansür yasası olarak bilinen 217A maddesi kapsamındaki suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama kararı verildi.

26 Şubat’ta gazeteci Ceyda Bostancı, deprem bölgesinde çadır ihtiyacı sürerken Kızılay‘ın çadırları Ahbap Derneğine satmasına yönelik Kadıköy’de düzenlenen protestoyu takip ederken gözaltına alındı.

Aynı eylemde haber takibinde bulunan gazeteci Emre Orman ise polislerce engellendi.

Aynı eylem bir polisi memuru İleri Haber’den gazeteci İzel Sezer’in boğazını sıktı.

23 Şubat tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hatay’da Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hırsızlık yaptığı öne sürülerek gözaltında alınan Ahmet Güreşçi’nin Altınözü Jandarma Komutanlığında işkenceyle öldürüldüğü iddiasını haberleştiren Halk TV muhabiri Seyhan Avşar hakkında soruşturma başlattı.

İşkence iddiasına değil haber yapan muhabire soruşturma

23 Şubat’ta bir kişi, Malatya’da bulunan Halk TV muhabiri Ferit Demir’e canlı yayında saldırı girişiminde bulundu. Ferit Demir’i tehdit eden kişinin elinde çekiç olduğu görüldü. Bu, gazetecinin deprem bölgesinde karşılaştığı ikinci fiziksel tehdit oldu.

‣ Halk TV ekibine çekiçli saldırı: ‘Hükümete bir şey söylemeyeceksiniz’

22 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta bulunan T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu asbestli molozların dere yatağı ve havzasına döküldüğü alanı yine T24’ten Özgür Zeren ile birlikte görüntülerken askerlerin kendilerine müdahale ettiğini ve çekimi sonlandırdığını paylaştı.

Üçüncü haftada kurumlara yönelik engellemeler

Üçüncü haftada, hükümet yanlısı yayın yapmayan medya kuruluşları da hedef alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem sonrasındaki koordinasyonun yetersiz olduğu ve yardımların geç kaldığı yönünde haberler yapan ve aralarında Deutsche Welle’nin de bulunduğu yayın kuruluşlarını ve gazetecileri “yalancılık” ve “iftira” ile itham etti.

22 Şubat’ta Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV, Tele1 ve Fox TV’ye depremle ilgili haberleri nedeniyle üst sınırdan beşer kez program durdurma ve idari para cezası verdi.

‣ Eksikliklere dikkat çeken deprem yayınlarına RTÜK’ten ceza yağmuru

You may also like

Comments

Comments are closed.