TürkiyeKentManşet

Depremde çöken Barış Sitesi’nde çalışan işçi: İlk depremde yıkılacağını biliyorduk

0

İzmir‘in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 30 Ekim Cuma günü gerçekleşen ve 114 kişinin ölümüne sebep olan depremde en çok zarar gören bölgelerden biri Bayraklı ilçesi oldu.

Bu ilçede yer alan ve içerisindeki çok fazla binanın yıkıldığı veya hasar gördüğü Barış Sitesi‘nin yapımında çalışan inşaat işçisi Erol Kaya, Hürriyet’ten Emre Eser’e yaptığı açıklamada binaların depreme dayanıksız olduğunun en başından itibaren bilindiğini aktardı.

‘O binalara hiç güvenmedik’

28 yıl önce Ağrı’dan İzmir’e inşaatlarda çalışmak için geldiğini söyleyen Kaya, “İlk önce şu anda çökmek üzere olan Barış Sitesi’nin yanındaki Cumhuriyet Sitesi’nde sıva ustası olarak çalıştım. Daha sonra Barış Sitesi yapılmaya başladı. Orada da arkadaşlarla birlikte çalışıyorduk. Biz inşaatında çalıştık ama o binalara hiç güvenmedik” diyor.

‘Harç taşırken yürümeye korkardık’

Bu binaların inşaatlarında çalıştıktan sonra aynı mahallede kendine 3 katlı bir ev inşa eden Kaya, yıkılan Barış Sitesi’nden çıkarılan cansız bedenleri evinin üst katından izlerken anlatıyor:

Ben Barış Sitesi’ne harç taşırken binanın içinde yürümeye korkuyordum. El arabasıyla malzeme götürürken üstüne bastığımız zemin titriyordu. Kendi aramızda bu binalara güven olmaz diye konuşuyorduk. O dönem malzeme kalitesizdi. Biz söylüyorduk ama dinlemiyordu yaptıranlar.

‘Malzemeler kalitesizdi’

Mahalledeki binaların temellerinin çok zayıf olduğunu belirten Kaya, “Bu binalar kooperatif yapımı. Sürekli inşa aşamasında durdu. Taşeronlarla sıkıntı oluyordu. Öyle olunca da devamlı kullanılan malzemeler, ustalar değişiyordu. Demir işlerini yapan arkadaşım binada kullanılan demirlerin yetersiz olduğunu, müteahhitin onu dinlemediğini söylüyordu. Biz burada olacak ilk depremde bu binaların yıkılmasını bekliyorduk” ifadelerini kullanıyor.

Mahalledeki evlerin önceki yıllarda çok ucuz olduğunu söyleyen Erol Kaya, “Siteyi yaptıran kooperatif üyelerinin çoğu burada oturmadı. Onlar başkalarına sattı. İşte yeni yeni hareket başlamıştı. Yakınlara gökdelenler yapılınca burası değer kazandı. Çok sayıda insan taşındı” diyor.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.