Deprem sonrası Malatya’da TOKİ’lerdeki foseptik çukuru, içme suyunun üzerine açıldı

Malatya, Akçadağ'a bağlı Aksaray mahallesindeki yurttaşlar, yeni inşa edilen köy evlerine yakın bir bölgede açılan foseptik çukuruna tepki gösterdi. Yurttaşlar, deprem sonrasında yapılan 40’a yakın köy evi için oluşturulan fosseptik çukurunun, ileride sızma yaparak hemen yanı başındaki içme suyuna karışmasından endişe ediyor.

Malatya’da Akçadağ‘a bağlı Aksaray mahallesinde depremin ardından yapılan 40’a yakın köy evi için açılan foseptik çukuru mahalleliyi tedirgin ediyor. Mahalle sakinleri, içme sularının yanı başındaki foseptik çukuru yerine, köy evlerine hemen 200 metre kadar uzaklıkta olan eski köy yerleşkesinin kanalizasyonuna bağlantı yapılmasını talep ediyor. Foseptik çukurunun bir süre sonra sızma yapmasından ve içme suyuna karışmasından endişe duyuluyor.

Malatya Söz gazetesinden Belgizar Abiri Şimşek‘in aktardığına göre; toplamda 160’a yakın haneden oluşan Aksaray mahallesinde TOKİ tarafından 35 köy evinin yapıldığını ifade eden Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, foseptik sorununa dikkat çekti. Kaya, 200 metre yakınlıkla bir kanalizasyon hattı olduğunu ve bağlantının bu noktaya yapılması gerektiğini söyledi.

‘Foseptiğin 150 metre ilerisinde suyu kullanılan Sultansuyu var’

“50 metre alt tarafta bu köyün gerçek manada yıllardan beri kullanmış olduğu kaynak suyu var ve onun önünde de bahçeler var” diyen Kaya, şunları aktardı:

“Diğer tarafta okul var, cami var ve aynı zamanda birkaç tane de öğrencilerin, vatandaşların şehre ya da havaalanına gidip gelebilmesi için duraklar var. Yarın bu foseptik çukuru en geç altı ay içinde dolacak. Bu kışı geçirmeyecektir. Yağan yağmurlarla birlikte bu fosseptik çukurundan çıkan atıklar, ya da zehir ve gazlar dolayısıyla hem içme suyumuzu hem de kanalizasyonumuzu kirletecek. Önünden de 150 metre ilerisinden Sultansuyu geçiyor. O suyla da ilerdeki köylerdeki bağlar, bahçeler sulanmakta. Yetkilileri buradan, bu işten dönüşe davet ediyoruz. Diyoruz ki; bir an önce bu yanlış yoldan dönünüz. Bu bir yanlış yoldur. Dolayısıyla kanalizasyona bağlansın, kanalizasyon yolun öbür tarafındadır. Burayla orası arasında 200 metre mesafe vardır.”

Fotoğraf: Malatya Söz

‘İçme suyumuz 50 metre altında’

Aksaray mahalle sakinlerinden Alişan Aydın ise toprak yapısının geçirgen olduğunu belirterek, “İçme suyumuz 50 metre alt tarafta. Zaten sızmaya müsait olan bir toprağımız… Yağmur yağdığı zaman köyün eski kaynak suları çoğalıyor” dedi ve şunları aktardı:

“Dolayısıyla buradan giden su, köyün kaynak sularına karışacaktır. Üç aydır evler yapıldığı halde bu bağlantıyı yapmadıkları için çadır ve konteynerde kalıyoruz. Çocuklarımız hasta, biz kendimiz hastayız. Üç aydır 200 metre ilerde eski köyün şebekesine bağlayacaklardı, bağlamadılar bir türlü.”

‘Hayvanlar bu sudan içiyorlar; ayaklarında problem var. Otlatmaya bırakmıyorum’

Öte yandan yine Aksaray mahallesinde uzun süredir patlak halde olan atık su rögarından çevreye kirli suyun aktığını belirten Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Evlerden çıkan atık suyu, altı aydır patlak olduğu halde akıyor. Defalarca söylediğimiz halde gelip tamir etmediler. Bu yol hayvanlarımızın yolu. Ekip biçtiğimiz tarlalarımıza akıyor. Küçük baş hayvanlarımız devlet kayıtlarında da vardır. Hayvanlar meraya otlanmaya gittiği zaman bu sudan içiyorlar. O sütleri de biz içiyoruz. Hayvanların ayaklarında problem var, onun için ben hayvanlarımı otlatmaya bırakmıyorum.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR