Deprem bölgesinde hayvanlar tehlikede, fırsatçılar kapıda

Türkiye’deki hayvan varlığının yüzde 15’inin bulunduğu 10 ilde depremin enkazı hala kaldırılamazken bölgedeki hayvan yetiştiricileri, su ve yem sıkıntısı çekiyor, hayvanlar için de çadırlara ihtiyaç bulunuyor.

Yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilin hem kent hem de kırsal yaşamında ağır tahribata yol açtı. Soğuk hava koşullarının yanı sıra köylerin büyük bir kısmına ne arama kurtarma, ne de yardım ekipleri ulaştı.

Cumhuriyet‘ten Şehriban Kıraç‘ın aktardığına göre, Elbistan’ın Sevdilli köyünde, ahırı yıkılan ve 100 koyunu dışarıda kalan çiftçi, “İhtiyacı olan herkes bir koyun alsın, benim de depremzedelere yardımım bu olsun. Eksi 20 derecede dışarıda donacak. Yem yok, ne yapabilirim” diye konuştu.

Birçok köyde yüzlerce hayvan enkaz altında kalmış durumda. Hayatta kalan hayvanlar için de ne barınılacak ahır ne yiyecek yem ne içecek su var. Birçok köyde elektrik olmaması nedeniyle insanlarla birlikte hayvanlar da dondurucu soğukla mücadele ediyor. Hayvanların sütten kesilmesi söz konusu olabilir.

Deprem bölgesinde birçok hayvan yetiştiricisi aynı durumda. Şu anda deprem bölgesinde hayatta kalan çiftçiler sadece kendilerini değil hayvanlarını da düşünmek durumunda. Ahırlar çöktüğü için acil hayvan çadırlarına ihtiyaç var. Birçok yetiştirici ise yok pahasına hayvanlarını satıp deprem bölgesinden ayrılmaya çalışıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre depremin vurduğu Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da 2 milyon 49 bin büyükbaş, 9 milyon 105 bin civarı da küçükbaş hayvan bulunuyor. 10 ilde toplamda 11 milyon 153 bin hayvan varlığı söz konusu, Bu rakam Türkiye’deki hayvan varlığının yüzde 15’ine denk geliyor.

Hayvanlar susuz kaldı

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Şu anda birçok köyde elektrik, su yok. Hayvanlar susuz. Burada gece hava sıcaklığı eksi 15-20 dereceye düşüyor. Evi ahırı yıkılanlar hayvanını satıp gitmek istiyor. Elbistan’da hayat bitti, insanlar nereye gidip yem alacak? Güya dün bu bölgeye yem yardımı yapılacaktı ama ortada bir şey yok. Madem burada OHAL ilan edildi öyleyse çiftiçinin, hayvancılık yapanın yanında olsunlar. Fırsatçılara izin verilmemeli” değerlendirmesini yaptı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, “Batıdan fırsatçılar 30 bin liralık hayvanı 3 bin liraya alıp gidiyor” tarzı çok haber aldıklarını vurgulayarak “Lütfen kimse yok pahasına hayvanını satmasın” çağrısı yaptı. Solakoğlu, deprem bölgesinde hayvancılıkla ilgili yaşanan şu sorunları paylaştı:

Ahırlar yıkıldığı için çok acil hayvan çadırlarına ve yeme ihtiyaç var. Sakın fırsatçılara müsaade etmeyin. Hayvanlarını satmak isteyen bizimle irtibata geçsin. Kesimhanelerle görüşüyoruz, hayvanları değerinde almalarını sağlıyoruz. Çağrı merkezimize ciddi sayıda ihbar geliyor. İhtiyaç duyan çiftçilere makine ekipman ve sağım makineleri ile yem yönlendiriyoruz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR