EnerjiManşet

Denizanaları İsveç nükleer reaktörünü kapattı

0

Oskharshamn’da büyük bir grup denizanası;  dünyanın en büyük nükleer reaktörlerinden birinin soğutma suyu borularını tıkayarak reaktörün kapanmasına neden oldu.

Güneydoğu İsveç’te Baltık Denizi kıyısındaki tesisin operatörleri; tonlarca denizanasının boruları tıkadığını bu nedenle geçtiğimiz Pazar günü 3 No’lu reaktörün kapatıldığını söyledi. Tesis operatörünün açıklamalarına göre Salı gününe kadar borulardaki denizanaları temizlendi. Mühendisler kaynar su reaktörünü yeniden çalıştırmaya hazırlanıyor.

Oskharshamn’daki kaynar su türündeki reaktörler, 2011 yılında tsunami sonrasında felaketin yaşandığı Japonya’nın Fukushima Daiichi santrali ile aynı teknolojide.

Denizanaları nükleer santraller için yeni bir sorun değil.  Geçen yıl Kaliforniya’da aynı sebeple bir reaktör kapatılmıştı. 2005 yılında Oskharshamn’ın  ilk reaktörü ani bir denizanası saldırısı nedeni ile geçici olarak kapatılmıştı.

Birçok nükleer enerji santrali reaktörün soğutulması için sürekli bir su akışına ihtiyaç duyar bu nedenledir ki santraller su kıyılarının yakınında inşa edilir.

Deniz biyologları denizanası nedeni ile santrallerin kapanmaların gelecekte de yaşanmasının sürpriz olmayacağını düşünüyor.

İsveç Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde araştırmacı Lene Moller  “Denizanalarının böyle büyük gruplar oluşturduğu aşırı durumların daha fazla yaşandığı doğru. Ancak geçmişe yönelik kayıt olmadığı için denizanası sayısının artmasından kaynaklandığını söylemek çok zor”  dedi.

Oskharshamn’ın kapanmasına neden olan denizanası türünün yaygın olan ay denizanası türü olduğu belirtiliyor. Aşırı avlanmanın olduğu ya da kötü şartların olduğu ortamlarda artışın yaşanacağını söyleyen Moller ay denizanası çeşidinin; deniz yosununun artmış olmasından, oksijenin azalmış olmasından etkilenmeksizin yaşayabildiğini, balıkların terk ettiği sularda ekosistemi ele geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Baltık Denizi’nde denizanalarının gözlemlenmemesinin ve kayıt tutulmamasının en büyük sorun olduğunu belirten Moller bu durumun gelecek ile ilgili belirsizliğin yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Haberin orjinaline  buradan ulaşabilirsiniz.

Çeviri: Zeliha Yıldırım

(the guardian, Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.