EkolojiManşet

Deniz salyası Marmara Denizi’nin kabusu oldu

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul‘da bir süredir görülen deniz salyası Küçükçekmece‘de de etkisini gösterdi. Küçükçekmece Gölü‘nü Marmara Denizi‘ne bağlayan Menekşe Deresi deniz salyası ile doldu.

Müsilaj olarak da adlandırılan tabaka bir süredir İstanbul’un farklı bölgelerindeki kıyı şeridini kaplamıştı.

‘İlk kez böyle bir manzarayla karşılaşıyorum’

Sabah saatlerinde denizden Menekşe Deresi’ne doğru giren salya tabakası iki saat içinde derenin büyük bir bölümünü kapladı. Bölgede yaşayanlar yıllardır böyle bir manzara ile karşılaşmadıklarını belirtti.

Küçükçekmece’de yaşayan ve salya tabakasının dereyi kapladığı anlara şahit olan Metin Aydın DHA’ya yaptığı açıklamada “25 senedir buradayım ilk defa böyle bir manzara ile karşı karşıyayım. Burası Küçükçekmece Gölü’ne bağlı, iki saat içinde bu kadar doldu. Eskiden bazen yeşil su gelir giderdi ama bu sefer farklı. Ne olduğunu bilmiyorum, yakında bütün balıklar ölecek” dedi.

Fotoğraf: DHA

Caddebostan Sahili’ni kapladı

Deniz salyası Kadıköy Caddebostan Sahili’ni de kaplamış durumda. Denizin üzerini saran sarı tabaka sahilde bugün arttı.

Deniz canlıları için tehlike oluşturarak etrafa kötü kokular yayan deniz salyalarının oluşturduğu kirlilik havadan da görüntülendi.

Fotoğraf: DHA

Avşa Adası’nda da etkili

Marmara Denizi’nde Balıkesir sınırlarında yer alan Avşa Adası da deniz salyası ile kaplandı. Konu ile ilgili konuşan Gemli Kaptanı Olgu Tuğrul, “Marmara Denizi’nin bu seneki en büyük sıkıntısı salya. Denize çok büyük bir zararı var. Özellikle balıkçılara, gemilere, yaşayan canlıların ölümüne neden oluyor” dedi.

Ekim ayından beri fazlalaştığını belirten Tuğrul, “Nedenini bilemiyoruz, daha önceleri çok az oluyordu fakat bu sene değişik bir hal aldı” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Deniz salyası (müsilaj) nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde.

Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj, deniz sıcaklığının yükselmesi ve sıcaklığın yükselmesiyle artan bakteriler sonucunda oluşuyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.